Drop besparelserne på erhvervsuddannelserne

Dansk Metal har i dag indrykket annoncer i de store dagblade, der opfordrer til at fjerne omprioriteringsbidraget på erhvervsuddannelserne. Du kan læse annonceteksten her.

​​​​​​​​​​​​​​​I Danmark har vi nogle af verdens dygtigste faglærte – takket være et erhvervsuddannelsessystem, der har blik for fremtidens krav. Men vi gambler med vores styrker og førerposition, når vi sparer massivt på netop erhvervsuddannelserne.

Siden 2016 har omprioriteringsbidraget hvert år fjernet cirka 200 millioner kroner fra erhvervsskolerne. De besparelser har regeringen valgt at fortsætte til 2022 i udspillet til finansloven.

I år har kun 19,7 procent af afgangseleverne fra 9. og 10. klasse valgt en erhvervs­uddannelse, og der er langt til det politiske mål på 25 procent i 2020. Hvordan skal vi forklare de unge mennesker, at en faglært uddannelse er en god og værdifuld vej at vælge, samtidig med at der bliver sparet massivt på de selvsamme uddannelser?

Det hænger ikke sammen.

På erhvervsskolerne uddanner vi netop de faggrupper, som vi kommer til at mangle på fremtidens arbejdsmarked – ikke mindst i industrien. Bl.a. industriteknikere og smede.

Det er afgørende, at politikerne fjerner besparelserne på erhvervsskolerne, så eleverne kan få kvalificeret undervisning på de maskiner og med de materialer, de møder ude på landets virksomheder.

 

Derfor skal vi styrke erhvervsuddannelserne - ikke svække dem.