Du risikerer at miste optjent ferie

Hvis du har feriedage tilbage fra overgangsåret til den nye ferielov, gælder det om at få dem brugt inden nytår i år. Ellers mister du retten til dem.

Har du gammel ferie stående, fra før den nye ferielov trådte i kraft 1. september 2020? I så fald skal du passe virkelig godt på. For hvis du ikke holder den gamle ferie inden 31. december i år, mister du dagene. De kan nemlig ikke overføres til 2022, og de kan heller ikke udbetales.

Normalt kan man overføre ubrugte feriedage fra år til år efter aftale med arbejdsgiveren. Og sådan vil det også være fremover. Men lige præcis for overgangsåret til den nye ferielov, er det lidt anderledes.

I overgangsåret sidste år havde vi et særligt kort ferieår på kun fem måneder: fra 1. maj til 30. september 2020, hvor man havde op til 16,64 feriedage til rådighed.

Dem, der ikke nåede at afholde alle deres 16,64 feriedage fra det korte ferieår sidste år, har automatisk fået dem overført til i år. Til gengæld skal de afholdes senest den 31. december i år. Ellers bortfalder retten til afholdelse og betaling, De kan altså ikke overføres.

Hvor mange dage har jeg? 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har ubrugte feriedage fra det korte ferieår, så spørg din arbejdsgiver. 

Hvis du er ledig eller har været ledig i perioden, kan du på www.danskmetal.dk/ferieregnskab se, om du har optjent ret til feriedagpenge fra Metals a-kasse. Dit ferieregnskab opdateres automatisk med oplysninger fra Indkomstregistret. 

Husk, at du skal bruge arbejdsgiveroptjent ferie, inden du kan afholde dage med feriedagpenge.