Nogle arbejdsopgaver som fx fejlfinding på det elektriske system kan kun udføres med spænding på elbilen. Det kræver, at du tager nogle særlige forholdsregler. Disse gælder også, når du skal udføre arbejdsopgaver på eller i højvoltsbatteriet og arbejdsopgaver på trafikskadede elbiler eller elbiler med synlige skader på batterikassen eller højvoltskablerne.
Ved arbejde på elbiler under spænding udgør det elektriske system en potentiel fare. Det elektriske system består primært af et højvoltsbatteri, orange højvoltskabler, en elmotor, motorkontroller, inverter til motoren og en batterilader.
Når du arbejder på en elbil, hvor batteriet ikke er frakoblet det øvrige elektriske system, er der risiko for, at de ledende dele kan give elektrisk stød. Det kan medføre øjeblikkelige forbrændinger og efterfølgende skader som fx hjerteflimmer, eller i værste tilfælde død.
Hvis to ledende dele forbindes direkte eller kommer for tæt på hinanden, kan der opstå kortslutninger eller lysbuer. Begge dele giver risiko for gnister, udvikling af gasser og smeltet metal, der slynges ud i luften, hvilket kan give forbrændinger og øjenskader. Derudover kan en lysbue være en eksplosionslignende hændelse, der kan medføre, at man går i chok, bliver forvirret og handlingslammet. En kortslutning af batteriet kan desuden antænde en brand i batteriet. Læs mere i afsnittet Brand i elbiler eller i værksted med elbiler fra side 18 i vejledningen om el- og hybridbiler.
Spænding på batteri og hele det elektriske system
Spændingen på højvoltsbatteriet og det elektriske system er på de fleste elbiler så høj, at den udgør en væsentlig risiko for elektrisk stød. Selv når sikringen er taget, vil der altid være spænding på batteriet – det kan ikke afbrydes. Derudover er der spænding på hele det elektriske system, herunder orange kabler, motorkontroller, inverter til elmotor, elmotor og batterilader, når hverken batterisikringen eller servicesikringen er fjernet.
Opladning øger risikoen for elektrisk stød
Under opladning øges risikoen for elektrisk stød, fordi chassiset ofte er forbundet med batteriladerens jordforbindelse. Derfor kan man få stød ved blot at røre én spændingsførende leder. Du skal derfor altid fjerne opladestikket, inden du påbegynder arbejdet, medmindre tilslutning er nødvendigt som fx ved fejlfinding på opladesystemet. Læs mere om personlige værnemidler i denne artikel om sikkerhedsforanstaltninger ved arbejde på elbiler.