Er du vinterklar? Få 3 gode råd til at holde varmen på jobbet

Vinteren er på vej, og kulden banker på. Kender du reglerne, så din sundhed og sikkerhed er sikret på arbejdspladsen?

​Coronavirus har gjort, at der i år er ekstra meget fokus på at undgå at blive syg, hvilket der selvfølgelig burde være hvert år. Måske er du blandt dem, som arbejder i store haller og på værksteder, hvor der kan komme træk. Hvis det er for koldt, kan din krop blive afkølet, og så har du større risiko for at blive forkølet eller ramt af stivhed i dine led og muskler, der kan medføre skader.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om din arbejdsplads er forberedt på kulden, så I kan sætte de nødvendige foranstaltninger i gang i god tid. På den måde kan I alle holde varmen på job, både indendørs og udendørs.

Dansk Metals arbejdsmiljøkonsulent, Dorte Overby Pedersen, giver her sine tre bedste råd til, hvordan du kommer bedst gennem vinteren.

1. Hold kulden ude
Sørg for at holde døre og porte lukkede, så I undgår kulde og træk. Det kan samtidig være en anledning til at få tjekket, at I har den rette ventilation (på fx værkstedet eller i store haller) og sikre jer, at den virker. 

2. Hold varmen
Opgaver skal udføres indendørs i det omfang, som er muligt. Hvis I arbejder i store haller eller lignende, som ikke meningsfuldt kan opvarmes generelt, så sørg for lokal opvarmning ved fx forskellige typer af varmeapparater, som evt. er i kombination med afskærmning eller telt. Hvis I skal arbejde udendørs, så skal I bruge arbejdstøj, der beskytter mod kulde og sne/regn.

3. Regler for temperaturer på faste, indendørs arbejdssteder
Der findes forskellige regler for, hvad temperaturen skal være på arbejdet. De afhænger af, hvor stillesiddende eller anstrengende arbejdet er.

  • Ved stillesiddende/stillestående arbejde og arbejde med let legemlig anstrengelse bør temperaturen ikke komme under 18 °C.
  • Ved arbejde med begrænset legemlig anstrengelse bør temperaturen ikke komme under 15 °C.
  • Ved arbejde med stærk legemlig anstrengelse bør temperaturen ikke komme under 10 °C, som skal være opnået senest en time efter arbejdstidens begyndelse.
  • Lavere temperaturer i kortere perioder kan accepteres under ekstraordinære forhold såsom uforudset og pludselig opstået lav udendørstemperatur eller ugunstige vindforhold.