Invester i familielivet

Ved tredje barn valgte Nels Hartvig Jørgensen at tage mere end de første 14 dages barsel. Det har han ikke fortrudt, for det har styrket hele familien.

​Der er gang i den hos familien Jørgensens i Rønne. Nels Hartvig Jørgensen, industritekniker, er far til pigerne Mica, Vega og Frigga.

Han er tilbage på arbejde efter 2,5 måneds barsel med Frigga. Med Micca og Vega holdt han 14 dage efter fødslen. Da Frigga kom til verden, var han enig med sin hustru om at dele den sidste del af barslen, og Nels blev enig med sin daværende arbejdsgiver om længden. 

Far er lige så god som mor. Der skal mænd tage sig sammen og stå ved det. Det nytter ikke at gemme sig.
Nels Hartvig Jørgensen, far til tre piger mellem et til syv år.

Det må da være kvindernes job

- Jeg fik mange positive kommentarer og opbakning fra de fleste kolleger, da jeg valgte at gå på længere barsel. De syntes, det var fedt, fortæller Nels.

- Der var selvfølgelig også de klassiske udtalelser om: ’Det må da være kvindernes opgave’. Men det lod jeg mig ikke påvirke af.

Det giver stærke bånd til barnet, for du får det hele med - madning, middagslur og babysvømning.
Nels Hartvig Jørgensen, far til tre.

Stå ved far-rollen
For Nels Hartvig Jørgensen har det kun givet god mening at holde lang barselsorlov.

- Det giver stærke bånd til barnet, for du får det hele med - madning, middagslur og babysvømning, siger Nels og fortsætter:

- Der sker et rolleskifte, når man som far pludselig er den, der har overblikket over det huslige og finder ud af, hvor meget der skal gøres herhjemme, siger Nels.

Den erfaring bliver taget med ind i familielivet, når barslen er forbi og hverdagen med to fuldtidsjob og tre små børn skal i gear.

Barsel og børnefamilier

  • Loven om barsel giver forældre en række rettigheder – og Industriens Overenskomst giver ekstra fordele, når I skal være forældre og holde barselsorlov. Ved Industriens overenskomst 2017 blev der indført nye fordele til børnefamilierne:

    - Der indføres fuld løn ved forældreorlov i 13 af de 32 uger.

    - Bliver en forældre kaldt hjem på grund af barns sygdom, har forælderen fortsat ret til barns første sygedag dagen efter.

    - Forældre til børn op til 14 år får mulighed for at købe sig til to børneomsorgsdage via fritvalgsordningen.

    - Forældre til børn, der indlægges i åben indlæggelse i hjemmet, får samme rettigheder som ved barns indlæggelse på hospital.

​OBS: Artiklen blev første gang bragt i MetalMagasinet nr. 2, 2017.