Far på barsel = færre skilsmisser

Som far kan du styrke dit ægteskab ved at tage barsel. Det giver nemlig færre konflikter med din ægtefælle, lyder det fra mandeekspert Svend Aage Madsen, og du får også en tættere relation til dit barn.

Svend Aage Madsen er forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed. Ifølge ham viser undersøgelser, at det er mangel på ligestilling i forhold til ansvaret for børnene, der er årsagen til skilsmisser.​

– Der er meget, der tyder på, at vi vil se færre skilsmisser og generelt færre konflikter, hvis der kommer mere ligestilling mellem forældrene i parforholdet. Og det vil der komme, hvis faren holder mere barsel, fordi det ofte medfører, at forældrene også skiftes mere til at holde barnets første sygedag og deles mere om de praktiske opgaver i familielivet, fortæller Svend Aage Madsen.

Unge fædre er nervøse
Én ting er at fremme ligestillingen ved at holde mere barsel som far. Noget andet er, hvordan arbejdsgiveren reagerer på, at man som kommende far ønsker at holde barsel. Det har Svend Aage Madsen lavet undersøgelser om.

– Undersøgelserne viser, at særligt unge fædre er meget nervøse for, hvad deres arbejdsgiver vil sige til, at de ønsker at holde barsel.

Men mandeeksperten forventer, at det vil ændre sig i de kommende år, efterhånden som fædre holder mere og mere barsel.

– Med EU's kommende øremærkede barsel til fædre kan fædrene gå til deres arbejdsgiver og sige: "Hvis jeg ikke tager den her barsel, så mister vi retten til den." Det er et vigtigt argument i forhold til den kultur, der er på nogle arbejdspladser, hvor mænd generelt ikke holder ret meget barsel, forklarer Svend Aage Madsen.

3 gode grunde til at holde mere barsel ifølge Svend Aage Madsen

  • Du får fra begyndelsen af barnets liv en nær og stærk relation til barnet, som også kommer til at have betydning for jeres forhold senere i livet.
  • Der kommer mere ligestilling i forældreskabet, fordi du som far udfylder en rolle, det i mange år primært var moren i familien, der havde. Mere ligestilling i ægteskabet vil skabe færre konflikter i parforholdet.
  • Dine børn vil opleve, at man kan udfylde forskellige roller, der ikke afhænger af ens køn. Mænd kan være sygeplejersker og pædagoger - og de kan holde barsel med deres børn.