TEC Aviation flipper switches i virtual reality

Flyteknikereleverne på TEC Aviation kan fremover udforske teknikken i moderne fly ved hjælp af virtual reality. Målet er at flere fag i fremtiden skal gøre brug af den nye undervisningsmulighed.

Digitalt simulerede fly  
Med et flysimulatorprogram, virtual reality-briller og et sæt controllere, der fungerer som virtuelle hænder, kan man bevæge sig rundt i et virtuelt miljø på næsten samme måde som i virkeligheden. Hos TEC Aviation i Hvidovre er forventningen, at flytekniker-eleverne får mere ud af undervisningen, fordi virtual reality gør et flycockpit mere virkelighedsnært end en illustration på en planche eller et billede på en overheadprojektor.

- Teknologien gør, at eleven kan gå en tur rundt om et fly og gennemgå en tjekliste, eller han kan sætte sig ind i flycockpittet og øve motorstart. De kan lære at betjene instrumentbrættets knapper, kontakter og håndtag, og de kan lære at aflæse indstillinger, displays og måleinstrumenter præcis som det ser ud ude i virkeligheden. Det er meget spændende, siger Victor Knudsen, der til daglig underviser i digitale instrumenter i fly på TEC Aviation.

Alle fly er forskellige, og det er noget af det, der gør virtual reality-teknologien særlig interessant for skolen, forklarer uddannelsesleder Per Nørregaard, TEC Aviation.

- Det er svært og dyrt at få adgang til moderne fly, og vi har ikke råd til at have 20 forskellige små og store fly stående. Med virtual reality-brillen på kan vi simulere ikke bare ét fly, men alle de flytyper, der er på markedet, så allerede her er der potentiale i teknologien.

Virtual reality løser (nogle af) udfordringerne

  • Pris
    Det er dyrt at få adgang til moderne fly. Virtual reality giver mulighed for at arbejde med en lang række fly.
  • Kompleksitet
    Der kommer hele tiden ny teknologi ind i flyene, og der er mange komponenter, der er gemt og derfor er svært tilgængeligt. Med virtual reality kan man komme ind bagved teknikken.
  • Risiko
    Fejl koster dyrt og kan være farlige. I virtual reality kan eleven træne fejl om og om igen uden konsekvenser for virkelighedens fly.
  • Kvalitet
    Traditionelle undervisningsplancher med fx flyinstrumenter giver ikke tilstrækkelig hands-on erfaring. I virtual reality kan eleven træne i et virkelighedsnært miljø.

Opdager fejl før de bliver kostbare
I årevis har tv-kokkene lært os, at man kan komme hurtigere i mål med en opgave, hvis man har snydt lidt hjemmefra. Med en virtual reality-version af flyet, som er 1:1 med virkelighedens fly, får eleverne på sigt mulighed for at foretage alle nødvendige forberedelser, gøre sig vigtige erfaringer og lave de dumme fejl, før de står ude ved flyet, og det er alvor. En virtuel kopi af et system eller noget fysisk udstyr, fx et flycockpit med digitale instrumenter, kalder man også for en digital tvilling. Og netop fordi den er virkelighedsnær, er den oplagt at bruge til træning og uddannelse. Den digitale tvilling kan supplere eller måske endda i nogle tilfælde helt erstatte lærebøger, plancher, manualer og tegninger med 3D-computermodeller, hvor det er nemt at se konsekvensen af bestemte handlinger.

- En anden ting, der er særlig for netop vores branche, det er, at der af indlysende grunde er en meget lav fejlmargin. Men man lærer af at lave fejl, og derfor kan man med virtual reality simulere forskellige scenarier, hvor der er fejl på flyets systemer, siger Per Nørregaard, uddannelsesleder.

Intet billede valgt

Billedtekst: Flyteknikerelev Patrick Nordahl Andersen, 27 år: "Jeg er næsten ærgerlig over, at skolen først begynder at introducere VR nu, hvor jeg er ved at være færdig. Da jeg var på motormodulet, så hang vi en række plancher op i loftet for at skabe illusionen af et cockpit. Det her er noget helt andet. Man føler, at man decideret er i et cockpit, fordi man skal bruge sine hænder".

Undervisning på en helt ny måde
Planen er at implementere virtual reality på motorkurserne på hovedforløb 4, der starter i efteråret 2019. Her skal eleverne blandt andet lære opstart af en turbinemotor, og derfor skal de have et godt kendskab til instrumentbetjening. I dag købes simulatorydelsen af eksterne, men tanken er, at det er en opgave, som skolen kan in-source med hjælp fra virtual reality. Derfor har skolen både fokus på den tekniske og den mere pædagogiske del af teknologien.

- Teknisk er vi godt i gang. Udstyret er købt og virtual reality-brillerne ligger bare og venter på at blive taget i brug. I øjeblikket arbejder vi med, hvordan vi rent pædagogisk og læringsmæssigt får mest ud af at bruge virtual reality i undervisningen. Vi skal tænke undervisningen på en helt ny måde, men vi får også meget foræret, når eleverne kan ”være der” uden at være der fysisk, siger Per Nørregaard, uddannelsesleder.

Tekniske uddannelser har generelt et stort fokus på ”on the job training”, hvor fagene og undervisningen er koblet til virkeligheden. Så når teknologier er klar ude på virksomhederne, så skal skolen også være klar.

- Vi har et ansvar for at forholde os til nye teknologier og finde ud af, hvordan vi får det bedste ud af dem. Her ser vi virtual reality som et stærkt redskab, der kan kobles op på elevernes hverdag på deres praktiksteder. Derfor er vi også nysgerrige på, om virtual reality kan bruges i andre former for træningssituationer som for eksempel fejlfinding i en stresset hverdag med særlig risiko for fejl osv. Udfordringen er, at det ikke er en hyldevare. Det skal udvikles, så det passer præcis til os. Men potentialet er stort, og i sidste ende tror jeg, at der kommer dygtigere flyteknikere ud af det, siger han.  

Virtual reality kommer snart til en arbejdsplads nær dig

Virtual reality-briller har en skærm til hvert øje, som tilsammen omslutter næsten hele synsfeltet. Det kan både vise video i 360 grader og 3D-grafik. Når man bevæger hovedet, kan man kigge rundt, og meget af indholdet er tredimensionelt. Teknologien har taget fart siden 2012, og tempoet er ikke nedadgående. Brillerne kan købes alle steder, computerregnekraften er blevet god nok til at trække både avanceret og realistisk grafik. Det halter stadig med skærmopløsningen, men udviklingen er i fuld gang. Det varer ikke længe, før teknologien er allemandseje. Især i spilindustrien og i fremstillingsindustrien har teknologien fået fat. Fx hos Grundfos, hvor man bruger HTC Vive til at oplære nye produktionsmedarbejdere i, hvordan de skal montere produkter. Det reducerer oplæringstiden markant.