Først analyse - og så reparation

Til Glenn Birkedals svendeprøve er det afgørende, at han analyserer problemet ned i detaljen. Glenn Birkedal er entreprenørmaskinmekaniker.

Hvad er opgaven?
Den første er en 6-cylindret New Holland-motor, som ikke vil starte. Den anden er en gravemaskine – en Komatsu pc16 - som kun vil køre langsomt.

Intet billede valgt

Hvad er fejlene?
På New Holland-motoren er der trykfald over et tilstoppet brændstoffilter. Jeg udskifter det, men motoren vil stadig ikke starte. Der bliver jeg lidt presset. Men så laver jeg en række tests, som viser, at der også er problemer med brændstoftilførslen på grund af en defekt stopspole. Jeg troede, der kun var én fejl, så jeg bliver glad, da den endelig hopper i gang. På gravemaskinen er fejlen en tilstoppet ventil til hydrauliksystemet.

 

Jeg bruger al min viden om motorer for at finde ud af, hvad der er galt.
Glenn Birkedal, entreprenørmaskinmekaniker

Hvordan gør du?

Jeg starter med at analysere opgaven. Jeg bruger al min viden om motorer for at finde ud af, hvad der er galt. Det eneste, jeg får at vide, er, at kunden har en motor, som ikke vil starte. Så det er helt fra scratch. Men jeg udmåler brændstofsystemet, laver brændstoftest, dyssetest, kompressionstest. Alt muligt. På gravemaskinen går jeg også analytisk til værks. Jeg kigger først på hydraulikdiagram og eldiagram for at finde frem til den mulige årsag til fejlen. Det sidste, jeg gør, er at kontrollere gravemaskinen fra ende til anden. Jeg går igennem maxtryk, chokventiler, servertryk og pumpetest.

Hvilken opgave kan du bedst lide?
Helt klart gravemaskinen. Fordi jeg arbejder på en hel maskine fremfor kun motoren. Især sammenhængene er spændende.

Glenn Birkedal

  • Uddannelse: Entreprenør- og landbrugsmaskinmekaniker
  • Uddannelsessted: Erhvervsskolerne Aars
  • Praktiksted: Holbøll

Hvordan går det?

Jeg fortæller lærer og censor alt, jeg ved. Selvom der er nogle ting, jeg ikke kan svare på, går det godt. Det, jeg husker allerbedst fra svendeprøveugen, er den dag, vi får karakterer. Vi bliver kaldt ind i sådan et glasbur én efter én. Da vi kommer ud står alle – klassekammerater, familier og kærester – og klapper. Det er en stor oplevelse.

Hvad nu?
Jeg bliver ringet op og får tilbudt et job, lige da jeg bliver udlært. Jeg er meget glad for mit arbejde, hvor vi blandt andet laver kraner til genbrugspladser.