Forstå 2020'ernes mest hypede teknologier

Nicolai Franck giver dig her en gennemgang af de buzzwords, du godt kan berede dig på at snakke om de næste 10 år. Det handler om hastighed, fremskudt regnekraft og selvfølgelig den teknologi, der kan vende op og ned på alting.

​I 2010’erne var de tre mest dominerende teknologier smartphonen, 4G og Cloud Computing (det der bliver kaldt skyen). Disse tre elementer gjorde det muligt for os alle at få en kraftig computer i lommen, finde information på et splitsekund og se Netflix ved et tryk på en knap.

2020’erne
2020’ernes tre store buzz-ord er AI, Edge Computing og 5G.
Et ofte brugt eksempel på, hvad der kan lade sig gøre i samspillet mellem de tre, er førerløse biler. Her er hastighed helt afgørende.
Hvis data fra en sensor eller et kamera skal sendes til skyen, udregnes og sendes retur til bilen, inden den kan reagere, går det for langsomt med Cloud Computing. Med Edge Computing flytter du i stedet regnekraften væk fra datacenteret og helt tæt på, hvor den skal udnyttes. Deraf udtrykket Edge — altså ud på kanten af, hvor udregningerne skal bruges.

Hypen om hurtighed
Hypen om 5G er meget den samme. Udover at kunne sende data langt hurtigere, så er en af de afgørende forskelle fra 4G, at latency — altså forsinkelsen i signalet — er markant lavere. Har du fx sensorer, der er kritisk afhængige af at kunne sende og modtage mobil data i noget nær realtid, så er 5G en nødvendighed.

Gamechangeren
Den tredje komponent er AI (kunstig intelligens), som er den teknologi, jeg mener har det største potentiale til at blive 2020’ernes gamechanger. For uagtet om man kan rykke regnekraften til kanten, eller sende data hurtigere, så vil det næste store skifte i høj grad være baseret på, at computeren overtager opgaver, som hidtil har krævet menneskelig arbejdskraft. Hvad de store gennembrud bliver, er for tidligt at sige. Det er derfor, de førerløse biler ofte bliver nævnt: Konceptet er nemt at forstå, og fordelene er åbenlyse.

Det store gennembrud
Hvis jeg skal kigge i krystalkuglen, er der dog særligt to ting, der står ud. Der kommer sensorer og computerkraft i alting, hvilket i særdeleshed vil automatisere industrien. Samtidig vil Augmented Reality (AR) få sit store gennembrud.

Med AR kan vi lægge et digitalt lag henover virkeligheden, fx som de nyeste bilers Heads-Up Display, hvor kørselsanvisningerne bliver projiceret ned på selve vejbanen.

Men det er altså et samspil mellem de ovennævnte teknologier, der muliggør de services og tjenester, vi vil se de kommende år.