Fra skuespiller til lysmand

Hugin Ravn Hendriksen har fundet den perfekte kombination af hobby og teknisk nørderi i jobbet som eventtekniker.

Hugin Ravn Hendriksen var 16 år gammel, da det gik op for ham, at han ville være eventtekniker. Det var til en fest i Den Grå Hal på Christiana. Sammen med nogle andre drenge fra Next i Kastrup var han der for at hjælpe til. Showets lysmand, en russer ved navn Igor, var fuld og forlod sin plads foran lyspulten og overlod den til totalt uerfarne Hugin.

-  Jeg havde aldrig rørt et lysbord før. Men musikken spillede, og folk festede. Så prøvede jeg bare. Det var første gang, jeg mærkede energien fra et publikum, siger Hugin Ravn Hendriksen, der er 18 år gammel og siden august 2017 har stået i lære som eventtekniker ved Tuxen AV-Center.

Den perfekte kombination

Hugin Ravn Hendriksen ville ellers være skuespiller og havde også forsøgt at udleve drømmen.

- Men nu har jeg fundet kombinationen af teater, showbiz og en masse teknik. Det er perfekt for mig. Jeg er fanget af uddannelsen og arbejdet, for der er hele tiden nye udfordringer, og jeg sidder aldrig stille.

Eventtekniker

Du kan blive eventtekniker i Frederikshavn, Aarhus eller København. På skolen lærer du om sceneteknikker og forberedelse af udstillinger, konferencer og forestillinger. Med uddannelsen kan du arbejde på messer, teatre, filmproduktioner og festivaler samt til koncerter.

Coca Cola og Carlsberg
Man fornemmer ikke, at Hugin Ravn Hendriksen er yngste mand hos Tuxen. På Docken oser han af overskud, når han rigger den ene fresnel efter den anden fra liften helt oppe under loftet. En fresnel er en lampe, som giver et bredt, blødt lys.

- Min chef viser mig stor tillid. Det er fedt at have meget ansvar. Jeg har allerede afviklet mine egne shows. Jeg har blandt andet været med til at lave Uhørt Festival på Vesterbro og Coca Cola Music.

Jobbet som eventtekniker er langt fra bare at sætte lamper op og sætte strøm til.

- Alle lamper gør noget forskelligt, så jeg skal vide rigtig meget om meget forskelligt udstyr. Fx er der grænser for, hvor mange lamper, der kan tilsluttes et lysbord. Et lysbord har et vist antal universer, og på ét univers er der 512 parametre. Alle lamper styres efter parametre, hvor én farve har et parameter, en anden farve har et andet parameter og så videre.

- Alt skal regnes ud. Det er dét, der er sjovt, siger Hugin Ravn Hendriksen.

 

Intet billede valgt

MA’en er favoritten
På Docken i Københavns nordhavn er Hugin kommet ned fra liften. Fresnellerne er på plads, og nu er fokus rettet mod nogle af de andre lamper, der skal installeres. Der er både beams, moving head spots og andet – det skal alt sammen være med til at skabe den rette stemning.

 - Kunden sætter grænsen for, hvad der kan lade sig gøre. Folk har rigtig mange gode ideer, men nogle gange må vi gå på kompromis, fordi pengene måske ikke rækker.

Hugin er glad for at sætte lys op. Men der er noget, han er endnu mere begejstret for ved sit arbejde.
- Jeg kan godt lide at sidde ved en pult. MA-pulte er mine favoritter. MA er mærket og softwaren, og det er den, jeg bedst kan lide.