Fri 1. maj og grundlovsdag?

Er du fane-svinger, solidaritetssøster eller bare frihedselsker? Tjek her, om du har fri 1. maj og grundlovsdag (5. juni). Det kommer nemlig an på, hvor du er ansat, og om du har overenskomst.

Fri 1. maj?

  • Arbejder du i det private, har du fri 1. maj med løn. Det sikrer Industriens Overenskomst dig (lønnen udbetales fra fritvalgslønkontoen). Din arbejdsgiver må gerne kalde dig på arbejde. Men så skal du både have løn og tillæg for at arbejde på en fridag og overtidsbetaling. (Gælder også lærlinge)
  • Er du lærling på skoleophold eller i skolepraktik, har du fri med løn/skolepraktikydelse, hvis skolen holder lukket. Hvis skolen har undervisning, skal du også møde op.
  • Arbejder du i en kommune eller en region, har du fri 1. maj fra kl. 12. I Frederiksberg og Københavns kommune er 1. maj en hel fridag. Du får løn, mens du har fri. (Gælder også lærlinge)
  • Arbejder du i staten, skal du bede din arbejdsgiver om fri 1. maj. Du får løn på fridagen, hvis der er en aftale om det på din arbejdsplads. (Gælder også lærlinge)

Fri Grundlovsdag (5. juni)?

  • Arbejder du i en privat virksomhed, har du fri med løn på grundlovsdag, ifølge Industriens Overenskomst (lønnen udbetales fra fritvalgslønkontoen). Din arbejdsgiver må gerne kalde dig på arbejde. Men så skal du både have løn og tillæg for at arbejde på en fridag og overtidsbetaling. (Gælder også lærlinge)
  • Arbejder du i en kommune eller en region, er grundlovsdag en søgnehelligdag, hvor du har fri fra kl. 12. Du får løn, mens du har fri. (Gælder også lærlinge)
  • Arbejder du i staten, har du ikke fri på grundlovsdag. Men du får et ekstra tillæg på 25 % af netto-timelønnen, hvis din arbejdsgiver beder dig om at arbejde mellem kl. 12-24. (Gælder også lærlinge)

Fede fridage

Det er overenskomster, der sikrer dig fridage som 1. maj og grundlovsdag.

Hvis du ikke har overenskomst på din arbejdsplads, har du ikke nødvendigvis fri 1. maj eller grundlovsdag.

Din Metalafdeling kan hjælpe dig med at få overenskomst og sikre dig og din arbejdsgiver ordnede forhold.