Frida syr sejl i hånden

Frida Pi Thorsen er i lære som sejlmager. Hun blev forelsket i det traditionsrige håndværk som elev på skoleskibet Georg Stage.

 ​På Kvæsthusbroen i København ligger Sørlandet - en norsk fuldrigger fra 1927 - til kajs. På dækket ligger et sejl. Det er 140 kvadratmeter stort. Det vejer i omegnen af 105 kilo. Og det er dagens opgave for den 26-årige sejlmagerlærling Frida Pi Thorsen.

Intet billede valgt

 

- Jeg skal lave en mindre reparation, fordi der er gået en kordel i skødet. Det sidder i hjørnet af sejlet og bliver fastgjort til dækket under sejlads, siger Frida Pi Thorsen, mens hun går i gang med en sejlmagersplejs. 

Vores niche er det traditionelle håndværk, hvor der er meget, som skal håndsyes.
Frida Pi Thorsen, sejlmagerlærling

Frida Pi Thorsen er i lære hos Sejlmager Hansens Eftf., som blev grundlagt i 1935. Virksomheden producerer og reparerer traditionelle sejl, dvs. sejl, som bruges til ældre træbåde bygget efter principper man har kendt helt tilbage fra vikingetiden.

-  Vores niche er det traditionelle håndværk, hvor der er meget, som skal håndsyes. Det er modsat de moderne sejllofter, hvor næsten alt foregår på zigzag-maskiner.

 

Sejlmagerens ABC

 • Duradon
  Stoffet som størstedelen af sejlene hos Sejlmager Hansens Eftf. bliver lavet af.
 • Galease
  Et tomastet skib med sejlene langskibs.
 • Kordel
  Et tov er opbygget af tre mindre tove, kaldet kordeler, som man snor sammen til et stort tov.
 • Sejlmagersplejs
  Man syr tovværk rundt om hele sejlet, for at stabilisere dugen. For at starte og slutte tovenderne, ’fletter’ man en sejlmagersplejs, så der bliver en løkke, der bruges til at fastgøre skødet.
 • Skødet
  Hjørnet på sejlet, der fastgøres med kæder eller tov på dækket.

Det begyndte med Stage

Da Frida Pi Thorsen som 22-årig blev optaget på skoleskibet Georg Stage, vidste hun intet om sejlads og arbejdet ombord på et skib. Hun læste bioteknologi på Københavns Universitet. Men hun var kørt fast i hverdagen foran computeren.

- Egentlig var det min veninde, som søgte ind på Georg Stage. Jeg blev inspireret og fulgte trop. Jeg var fuldstændig grøn, da vi stævnede ud første gang, men jeg blev forelsket i håndværket.

Frida Pi Thorsen

 • Alder: 26 år
 • Uddannelse: Sejlmager fra Produktionsskolen i Helsingør
 • Arbejdsplads: Sejlmager Hansens Eftf.

Frida Pi Thorsen sætter stor pris på afvekslingen i arbejdsopgaverne som sejlmager.

-Jeg er i lære i en lille virksomhed, hvor vi er to lærlinge, én svend og mester. Det betyder, at jeg er med i alle dele af produktionen.

Når Frida Pi Thorsen ikke er på arbejde, er hun ude at sejle. 

- Jeg er fast passager på Boy Leslie, som er en norsk galease. Ham sejler jeg med én gang om året, hvor vi sejler Limfjorden rundt. Jeg er frivillig og hjælper til med alverdens opgaver.

I oktober skal Frida Pi Thorsen til svendeprøve, og til februar er hendes læretid slut. Drømmen er et liv med sejl - og masser af timer på havet.