Jeg går aldrig i land

Sømandslivet passer skibsmekaniker Per Maj godt. Han elsker jargonen, det tætte samarbejde, alsidigheden og friheden ved at være både ude og hjemme.

​Røverhistorier er der nok af efter 30 års arbejdsliv på søen. Skibsmekaniker Per Maj startede sin historie som sømand, da han i 1976 som 19-årig fløj til Irak og påmønstrede et af Rederiet Nordens skibe på vej til Japan med 35.000 ton løse majs.

- Det var et særligt syn, da vi kom i havn. Skibet blev fyldt med mennesker, som stod oven i majsene og tømte lasten med skovle og sække. De fyldte majssække kom om på ryggen og fyldt på lastvogne. Det var en helt anden tid, fortæller han.

Intet billede valgt

Perlebryllup på Calorius
Per Maj har sejlet lige siden, og den 28. december 2018 fejrer han 30 år som skibsmekaniker på slæbebåden Calorius, der sejler pramme med kul, flis og træpiller til Ørsteds kraftvarmeværker i Studstup, Asnæs, Avedøre, Skærbæk, Esbjerg og Herning. Men også til Sverige, Norge, Letland og Rusland. På en god måned sejler besætningen omkring 600 timer om måneden.
Som skibsmekaniker hjælper Per Maj hjælper til, når skibet skal losses og lastes. Han står for daglig vedligehold. Og så er der kabysarbejde og rengøring.

Tiderne skifter
Med årevis af sejl- og skibsmekanikererfaring i bagagen kører dagene og opgaverne på rutinen. Per Maj har prøvet det hele før og fulgt med i en branche, der har udviklet sig.

- Der er kommet meget mere sikkerhed ind i hverdagen. Der er også restriktioner på arbejdstiden. Vi må arbejde seks timer ad gangen, og så skal vi have seks timers hvile. Tidligere knoklede vi igennem i 17-18 timer i streg, for vi var her jo alligevel, fortæller han.

- Der er også sådan noget som alkohol. I gamle dage, når vi havde bugseret, kom skipperen altid med kryddersnaps og øl. Og det er nok meget sundt, at der er blevet luget lidt ud i de vaner.

I gamle dage, når vi havde bugseret, kom skipper altid med kryddersnaps og øl.
Per Maj, skibsmekaniker, Calorius

Calorius

Besætningen på Calorius består af to skibsmekanikere, en kaptajn, en overstyrmand, en maskinchef, en maskinmester.

Slæbebåden er ejet Ørsted og i management hosaf Alba Tankers.

Calorius har5000 hK på motorkraft (9 cylinder dieselmotor),62 ton pæletræk. Slæbebåden er 32 meter lang. 9,5 meter bred og 27 meter høj fra vandlinje til antennespids. Den sejler i gennemsnit 7,5-8 mil i timen.

Hug en hæl og klip en tå
”Calorius” er 32 meter lang og 9,5 meter bred. Så forholdene er små, og der er ikke langt at løbe, hvis det hele bliver lidt for træls. Derfor er godt kollegaskab vigtigt.

 - Jeg har set besætninger gå fra slagsmål med blod ud af næsen. Men jeg har altid oplevet et godt fællesskab. Det er klart, at man skal have en vis tolerancetærskel, for vi lever tæt sammen, og vi er forskellige mennesker. Men det er en god arbejdsplads, hvor vi finder ud af det sammen.