Grundfos: 3D-print får produkterne hurtigere på markedet

Grundfos har indført 3D-print. Det bliver drevet af medarbejdernes nysgerrighed og ledelsesopbakning.

​​​​​​

​Grundfos i Bjerringbro har taget alle gode råd om 3D-print til virksomheder og ganget op. I 2017 indviede Grundfos  AM-lab, som er et center for research, produktion og showroom.

Nogenlunde samtidig købte Grundfos en flere billige 3D-printere til plastisk, som blev fordelt rundt omkring i virksomhedens mange produktionshaller.

- Kollegerne har taget teknologien til sig, det har været en stor succes, siger Thorsten Brorson Otte, Manager Additive Manufacturing.

Kollegerne har taget teknologien til sig, det har været en stor succes.
Thorsten Brorson Otte, Manager Additive Manufacturing

Grundfos har 3D-printet i mange år. Årsagen er altid den samme: nye produkter skal i markedet så hurtigt som muligt. Før blev teknologien primært brugt til at lave prototyper, men i 2016 begyndte en ny 3D-rejse for Grundfos, hvor fokus er på produktion med 3D-print teknologi

– Vi lavede en ny organisation, som vi kaldte Advanced Manufacturing Engineering hvor vi blandt andet fokuserer på digitalisering og 3D-print. Ambitionen er at skubbe teknologien ud i produktionen, så vi kan bruge den som en fremstillingsteknologi til slutprodukter, siger Thorsten Brorson Otte.

AM = Additive manufafacturing – også bare kaldet 3D-print.

AM-lab

  • Grundfos åbnede AM-lab 1. september 2017.
  • I laboratoriet står både små, billige 3D-printere til plastik og langt mere komplekse printere til metal.
  • Thorsten Brorson Otte leder laboratoriet, der foruden ham består af tre AM-technicians.
  • AM-lab er tænkt som lige dele research, produktion og showroom.

Printer bedre værktøjer
I Grundfos’ AM-lab er der 3D-printede ting overalt. Nøgleringe og figurer i alverdens former, Men laboratoriet er ikke kun til sjov og ballade.

– Vi har printet indsatse til støbeværktøjer med integrerede kølekanlaer, såkaldte ConformalCooling, hvor det er muligt at lægge kølekanalerne helt tæt på emnet, der skal støbes i modsætning til traditionelt borede kølekanaler. Det har reduceret cyklustiderne og forbedret kvaliteten, forklarer Henrik Holm, værktøjsmager, der indtil for et halvt år siden arbejdede som traditionel værktøjsmager.

Jeg kan bruge mine erfaringer fra arbejdet som værktøjsmager.
Henrik Holm, AM-technician.

- 3D-print lød spændende, så jeg søgte om at blive flyttet. Jeg kan se muligheder for udvikling, og jeg kan bruge mine erfaringer fra arbejdet som værktøjsmager, forklarer Henrik Holm.

Traditionelle kompetencer
Kollegaen Jan Schøn begyndte at arbejde med 3D-print på Grundfos for 12 år siden.

- Jeg bruger stadig mine kompetencer som værktøjsmager hver dag, men jeg er håndværker på en anden måde. Jeg skal være nysgerrig, siger Jan Schøn.

Anderledes job

  • Grundfos er optaget af både uddannelse og efteruddannelse inden for 3D-print. For 3D-print vil ændre nogle job på produktionsgulvet.
  • - Nogle job vil blive transformeret til noget, der drejer sig om 3D-print. Her har især faglærte et godt udgangspunkt. De er enormt kompetente til det, de laver i dag. I morgen skal de måske bare lavet noget, der har med 3D-print at gøre, siger Thorsten Brorson Otte.

Både Jan Schøn og Henrik Holm har lært, hvad de kan i dag ved at prøve sig frem. De har været på enkelte kurser hos leverandørerne af laboratoriets 3D-printere, men uddannelse er det ikke blevet til.