Svendeprøven er en ikonisk stålguitar

Martin Jacob Hansens svendeprøve er en fortolkning af guitaren fra omslaget på Dire Straits' Brothers in Arms-albummet.

Martin Jacob Hansen, 25 år, havde ikke set det komme: At hans svendeprøve blev omtalt i artikler og på TV, udstillet på Svendborg bibliotek og genstand for en koncert. Samtidig fik han 12 og en præmie for flid og ihærdighed. Drivkraften har været Martins generelle livsfilosofi: Tænk ud af boksen og gå de ekstra meter, der virkelig gør en forskel.

Tænk ud af boksen og gå de ekstra meter, der virkelig gør en forskel.
Martin Jacob Hansen

Hvordan fik du ideen?
Da jeg læste på HTX, så jeg et billede af guitaren på coveret til Dire Straits-albummet Brothers in arms. Jeg er fascineret af funktion, der møder design, og drømte længe om at lave en version af den.
Jeg er også meget interesseret i musik. Så til svendeprøven var det tid til at lave en resonator guitar i stål. 

Jeg er fascineret af funktion, der møder design
Martin Jacob Hansen

Masser af forberedelse og nørderi

Hvilke udfordringer fik du undervejs?
Jeg havde nøje planlagt rækkefølgen i produktionen, men vidste godt, der var ting, jeg ikke kunne forudse, som ville kræve ekstra tid.

For eksempel har en cone (en højtalermembran, formet som en mast kegle, der giver resonansen) kun et spillerum på en halv mm, så der var meget tilpasning, fordi den ikke er helt rund. De guldeloxerede skruer endte med at blive fra skivebremser til en cykel, som var det eneste sted, jeg kunne finde de helt rette skruer.

Jeg læste bøger om guitarbygning og skelede til Bornholm, der har Danmarks eneste stålguitar-bygger.
Martin Jacob Hansen

Hvilke forberedelser gjorde du?
Jeg læste bøger om guitarbygning og skelede til Bornholm, der har Danmarks eneste stålguitar-bygger. I England opstøvede jeg min "cone", som var meget svær at skaffe. Det den, der laver magien.
Så gik jeg i gang med produktionen. Der var en masse opgaver i det, valsning og bukning. Svejse og laserskære. Det var både teoretisk og håndværksmæssigt udfordrende. Jeg var vild med det.

Jeg tror, det vil være attraktivt for mange unge at få viden om design, og så kombinere det med det gode håndværk.

Tænk dog design ind
HTX lærte mig meget om design. Jeg synes, at erhvervsskolerne bør gøre mere ud af design. For alt, vi laver er designet. Jeg tror, det vil være attraktivt for mange unge at få viden om design, og så kombinere det med det gode håndværk.

Der mangler smede, så hvorfor ikke gøre uddannelsen mere attraktiv?

Hvad har du lært?
At blive ved, indtil det bliver perfekt. Og så har det været ret specielt, at guitaren har fået så meget positiv opmærksomhed. Det mærkede jeg blandt andet ved min jobsøgning som nyudlært.
Jeg håber meget på, at den vil inspirere andre til at gøre ekstra ud af det. Og, inspirere til at flere vælger smedefaget. Det er jo et fantastisk fag, der er meget mere end ren ambolt.