Henrik tager selv ansvaret

Medicotekniker Henrik Nielsen har ansvaret for, at de milliondyre og livsvigtige maskiner på Svendborg Sygehus altid fungerer. Og han gør det uden en chef i nærheden.

​Henrik Nielsen og hans to kolleger har ansvaret for, at maskiner og apparater på Svendborg Sygehus fungerer. Det kan være alt fra operationsmaskiner og blodprøveapparater til CT-scannere. Udstyr, der nemt koster millioner af kroner, og som i sidste ende betyder forskellen på liv og død. På et sygehus skal udstyret bare være i orden.

- Et moderne sygehus er proppet med maskiner. Uden dem kan patienterne ganske enkelt ikke blive behandlet, forklarer 52-årige Henrik Nielsen, der har arbejdet på Svendborg Sygehus i 17 år.

- Når sundhedspersonalet ringer, fordi deres udstyr ikke fungerer, er det os, der reparerer det. Og vi tager selv beslutningen om, hvordan og hvornår det skal gøres, forklarer Henrik Nielsen.

Han og kollegerne har stor indflydelse på deres eget arbejde. Der er nemlig ingen leder i nærheden til at uddelegere opgaverne. Chefen sidder på Odense Universitetshospital, 45 kilometer væk. 

- Jeg styrer selv min arbejdsdag. Det er frihed under ansvar. Så længe arbejdet bliver gjort ordentligt, kan jeg selv bestemme, siger Henrik Nielsen.

Intet billede valgt

 

Billedtekst: Som medicotekniker skal Henrik Nielsen reparere og vedligeholde det udstyr, som læger, sygeplejersker og andet personale bruger til at behandle patienterne med.

Kun et telefonopkald væk
Det er ikke kun de akutte reparationer, han og kollegerne har ansvaret for. Det er også den løbede servicering af sygehusets udstyr, og de hjælper desuden med at planlægge indkøb af nyt udstyr. Henrik Nielsen skal altså jonglere med flere typer opgaver på én gang.

- Det handler i bund og grund om at vurdere, hvilke opgaver der er vigtigst, og hvordan jeg bedst kan løse dem. Det er sådan noget, der kommer med erfaringen, siger han.

Og hvordan er det at have en chef, der sidder så langt væk, at du selv står med indflydelse og ansvar for det meste i hverdagen?

- Det fungerer rigtig godt. Jeg får selv lov til at tage de beslutninger, der giver mening for mig. Det er jo også mig, der ved mest om det i sidste ende. Og hvis der er noget, jeg har brug for at vende, er han aldrig mere end et telefonopkald væk, siger Henrik Nielsen.

Samarbejde i MED-udvalget
Henrik Nielsen er desuden arbejdsmiljørepræsentant og sidder med i MED-udvalget for medicoteknikere i Region Syddanmark. Det er et udvalg, hvor medarbejdere sætter sig sammen med ledere for at finde fælles løsninger på arbejdspladsens udfordringer. Det kan være alt fra personalepolitik til efteruddannelse og arbejdsmiljø.

- Vi kan drøfte alle de emner, vi finder vigtige. Det er typisk ting, der skal justeres, for at det er godt at arbejde her, siger Henrik Nielsen.

Det er ikke kun spændende arbejde, mener han. Det er også hamrende vigtigt.

- I en stor organisation som vores har vi et fælles ansvar for, at tingene fungerer. Alle skal kunne gå sunde og raske hjem fra arbejde hver dag. Det vil jeg gerne være med til at sikre, siger Henrik Nielsen.

For nyligt foreslog han og kollegerne fx at indføre onlineværktøjet Howdy. Det er en app, der måler arbejdsmiljøet og hver måned giver en statusrapport til de relevante ledere. Og hvis en medarbejder har det akut dårligt, kan han eller hun blive kontaktet af en psykolog.

 - Vi har haft nogle problemer med det psykiske arbejdsmiljø og folk, der har været stressede. Det vil vi gerne forsøge at fange i opløbet. Andre afdelinger har gode erfaringer med denne her app, så det vil vi også give et forsøg, siger Henrik Nielsen.

 - Det var ledelsen helt åbne over for. Sådan er det generelt. Vi har et godt samarbejde. Arbejdsgiverne ved godt, at hvis forholdene er ordentlige, så tænker og arbejder vi også bedre, siger han.

Hvad kræver det at få et godt samarbejde med ledelsen?

 - Det er svært at sætte fingeren på. Det handler måske om, at selv når vi har uoverensstemmelser, så taler vi ordentligt sammen. Og vi prøver altid at finde frem til en løsning, som alle kan være tilfredse med, siger Henrik Nielsen.

- Man skal skille skæg for sig og snot for sig. Selv når vi er uenige, skal hverdagen fungere. Det er bedst for alle.