Her går de varsomt til værks

Med udgangen af 2018 er det mere eller mindre slut med dieselmotorer hos Toyota, som vil satse på hybrider. Renault vil fordoble antallet af elbiler over de næste fem år. Elektrificeringen betyder nye opgaver for mekanikerne.

​Allerede ved udgangen af i år er det farvel dieselmotorer i flere af Toyotas modeller og goddag til hybridmodeller. Hos Renault bliver der satset massivt på rene elbiler, og de vil fordoble udbuddet af modeller frem mod 2022.

De to producenter har klart markeret, at bilens fremtid er elektrisk, mens forbrændingsmotorens dage er talte. Det betyder nye opgaver for mekanikerne.

Thomas Andersen

Udlært: Automekaniker

Stlling: Electric Vehicle Expert (Renault)

Arbejdsplads: Arne Stubbe Automobiler

Stærkstrøm under motorhjelmen
Der er stærkstrøm i flere af modellerne. Så mekanikerne Thomas Andersen og Steen Lüpke fra Arne Stubbe Automobiler i Måløv tager særlige forholdsregler. Master diagnosetekniker hos Toyota Steen Lüpke:

- Fejlsøgning, service og reparation på el- og hybridbiler er et helt nyt arbejdsfelt for os mekanikere. Man skal gå meget varsomt til værks.

Derfor gennemgår mekanikerne specifikke procedurer med afkobling og kontrolmålinger. Og de bruger særligt isoleret værktøj, handsker, visir og afspærring. Et batteri, som kan accelerere en tonstung bil fra 0 til 100 på sekunder, kan give et voldsomt rap over fingrene.
Electric vehicle expert på Renault Thomas Andersen:

- Vi arbejder med enormt store strømstyrker. Man bliver slået ihjel, hvis man ikke følger forskrifterne. Taber man en metalnøgle ned over et 12 volts batteri, vil den smelte. Hvis man taber den ned over et batteri i en elbil, vil den smelte alt omkring sig eksplosivt.

Steen Lüpke

Udlært: automekaniker

Stlling: Master diagnosetekniker (Toyota)

Tillidshverv: Tillidsrepræsentant

Arbejdsplads: Arne Stubbe Automobiler

Mere fejlfinding, mindre rutine
Budskabet fra både Thomas Andersen og Sten Lüpke er derfor klart: Der er nye farer, man skal være opmærksom på i forhold til benzin- og dieselbiler. Men tænker man sig om, og ved man præcis, hvad man laver, er det ikke farligt at arbejde på en elbil.
På værkstedet er en tester koblet på en Renault Zoe med en formodet batterifejl. Thomas Andersen:

- Den har et 41 kWh batteri, så den har omkring dobbelt så lang rækkevidde som den gamle Zoe fra 2012, der kun havde et 22 kWh batteri. Den udvikling er sket på bare fem år.

Også hos Toyota går det stærkt. Sten Lüpke:

- Batterierne bliver mindre og får større kapacitet. Software har afløst en stor del af skruearbejdet. Der er en verden til forskel. Spørgsmålet er, om vi i fremtiden kan blive ved med at nå at uddanne os grundigt nok og hurtigt nok. Alt det kendte bliver ukendt. Hele tiden. Så løbende efteruddannelse er en klar forudsætning for, at vi kan passe vores arbejde.
Thomas Andersen er enig.

- Arbejdet på elbilerne er markant anderledes. Der er mere fejlfinding end rutinemæssige serviceopgaver. Men det passer mig meget godt. De sidste 15 år har jeg stort set ikke lavet andet end fejlfinding, og det er stadigvæk spændende for mig.