Guide: Det gode hjulskifte

Hjulskiftesæsonen nærmer sig, og kunderne står i kø for at få skiftet til sommerhjul. Men har I styr på håndtering af hjulene, så I undgår at løfte manuelt? Her får du gode råd til det korrekte hjulskift.

​Artiklen er senest opdateret den 14. marts 2022

Hjulskiftesæsonen er i fuld gang. Derfor skal du løfte med omtanke. En enkelt hjulskift skader ikke, hvis du løfter ordentligt. Men et enkelt forkert eller for tungt løft kan også være dét, der giver en skade.

Grænser for løft 
Arbejdstilsynet har fastsat maksimale grænser for tunge løft. Kend altid vægten på det/de dæk, du skal løfte. Så ved du, hvordan du skal håndtere løftet. 

  • Løfter du i underarmsafstand (ca. 30 cm fra ryggen) kan du løfte op til 7 kilo uden det er sundhedsskadeligt. Vejer hjulet mere end 7 kg, skal du planlægge dit løft, så du fx undgår foroverbøjet ryg. Løft af hjul, der er større end 14 tommer, vil som udgangspunkt være sundhedsskadelige, når der samtidig er forværrrende faktorer (fx vrid i ryggen, foroverbøjet stilling). Du bør altid forsøge at undgå løft af hjul og i stedet bruge tekniske hjælpemidler. 

  • Løfter du langt fra kroppen, må byrden ikke veje mere end 3 kilo, før du skal til nøje at vurdere de 
    øvrige faktorer – skal du fx løfte fra lave eller høje højder  eller kræver løftet vrid i ryggen? Brug så vidt muligt tekniske  hjælpemidler, når du håndterer hjul langt fra kroppen.

Afprøv tekniske hjælpemidler 
Mange løft kan undgås, hvis værkstedet er indrettet godt. Der er mange gode hjælpemidler, og de behøver ikke nødvendigvis at være dyre. Kontakt en leverandør eller en arbejdsmiljørådgiver og få hjælp til indretning af værkstedet.

Frem til og med 2023 uddeler Arbejdstilsynet gennem Arbejdsmiljøpuljen 315 mio. kr. til forbedring af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø i små private virksomheder (op til 50 ansatte). I kan søge om op til 500.000 kr. pr. projekt og få dækket 80 % af udgifterne. 

Her er et forslag til hjælpemidler I kan afprøve i dæksæsonen:

  • Hjulsækkevogn til transport af hjul fra opbevaringssted og til brugsstedet.
  • Hjultrolley med løftefunktion, der kan løfte 4 hjul ad gangen og løfter hjulene op i en passende højde efterhånden som hjulene tages fra stakken. Trolleyen kan let trilles over et jævnt gulv.
  • Elektrisk hjulløfter, så hjulet kan løftes op til montering på bilen og mekanikeren kan montere hjulet oprejst og uden manuelle løft.
  • Hjulnøgle på batteri, så slipper I for trykluftsslanger på tværs af gulvet.