Blog: It-færdigheder er ikke nok i en digital tidsalder

Astrid Haug, digital rådgiver, blogger om digital transformation, samfundstrends og teknologi. Denne gang om hvorfor it står højt på mange direktøres dagsorden.

​Det lyder som et paradoks, når jeg siger at it-færdigheder ikke er nok i en digital tidsalder. For it-kompetencer er i høj kurs i disse år. Men alligevel er det ikke nok kun at være god til it. It får en stadig mere central rolle i virksomheden i takt med at alle virksomheder bliver it-virksomheder i større eller mindre grad.

It skal drive en stor del af den nødvendige forandring, og digital transformation står højt på mange direktørers dagsorden. It er med andre ord afgørende for forretningens overlevelse og succes. Hvad betyder det for de it-ansatte?

It-folk har de senere år fået en mere fremtrædende rolle i virksomheden, og det vil kun blive stærkere i de kommende år. Det betyder også, at forventningerne til kompetencer ændrer sig. Det er ikke længere nok at være god til at implementere nye it-systemer og fejlhåndtere. Der vil i højere grad blive lagt vægt på ’people-skills’, altså hvordan man indgår i og leder teams, kommunikationsfærdigheder såsom at præsentere foran andre og videndele på tværs i organisationen, og hvordan man bidrager med kreative idéer og til innovativ udvikling.

Astrid Haug

Astrid Haug, digital rådgiver og cand.mag. i Medievidenskab.

Bliver ofte brugt som kommentator på politik og digital transformation i medierne, bl.a. hos DR, TV2 m.fl.

Astrid Haug rådgiver virksomheder, afholder workshops og holder foredrag.

Astrid Haug har også skrevet og udgivet bøger om emnerne. Senest "Fremtiden tilhører de frygtløse – en guide til den digitale forretningsudvikling fra 2017".

Samtidig er arbejdsmetoderne inden for it under forandring. Mange steder er man gået over til scrum, agile processer, design thinking, sprints osv. Metoderne har alle fokus på at gøre udviklingen af nye it-projekter mere effektiv og give bedre mulighed for at rette til og fixe fejl undervejs.

Et andet område, som også kommer til at dominere it-branchen er privatlivsdebatten – GDPR er kun toppen af isbjerget. Her kan virksomheder differentiere sig på at have god dataetik og transparente processer. Samtidig efterspørger virksomhederne bedre brug af big data, ligesom flere og flere arbejder med machine learning.

Ifølge World Economic Forum er de fem mest efterspurgte kompetencer i 2020 kompleks problemstilling, kritisk tænkning, kreativitet, people management og koordinering med andre. På it-jobbank.dk kan man finde disse fem kompetencer, som de mest efterspurgte specifikt for it-folk: Gode samarbejdsevner, selvstændig, struktureret, gode engelskkundskaber og innovativ.

Hvordan får man så disse færdigheder, hvis man ikke allerede har dem? Der er heldigvis masser af måder at blive skarpere på indenfor fx præsentationsteknik og kommunikation, ledelse, at give feedback og innovative arbejdsmetoder som sprint og design thinking.

Forretningsforståelse, målgruppeforståelse og networking kunne være nogle andre steder at sætte ind. Den klassiske model er at finde et passende efteruddannelsesforløb eller deltage i konferencer og gå-hjem-møder om disse emner. En anden måde er at finde kvalificerede Ted Talks og Youtube-videoer, læse bøger, blogs og artikler om emnet. Men i sidste ende er der kun én ting, der virkelig gælder: Træning af de discipliner, du gerne vil være bedre til.

Samtidig med, at it-folk bliver udfordret på deres roller, er de i disse år i så høj kurs, at det ofte er dem, der stiller kravene. Så hvad efterspørger it-folkene selv i relation til en ny arbejdsplads? Berlingske har spurgt en række unge it-uddannede. Det, de lægger mest vægt på, er et kreativt og dynamisk arbejdsmiljø, attraktive og spændende produkter eller ydelser, høj løn i fremtiden og et venskabeligt arbejdsmiljø. Det betyder altså, at de arbejdspladser, der har fokus på at skabe et godt arbejdsmiljø, har bedre chancer for at tiltrække og fastholde it-folk.