Jeg har nøglen til elektronik og mekanik

Låsesmeden er den moderne altmuligmand. Det afspejler sig i opgaverne til uddannelsens svendeprøve. Rasmus Poulsen lavede alt fra adgangskontrol med kodetastatur til traditionelle mekaniske opgaver.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Hvad var din svendeprøve?
Jeg fik en mappe med et tocifret antal opgaver, der bestod af elektroniske og mekaniske opgaver og en stand med en dør, hvor man laver opgaverne. I standen ligger de materialer, man har brug for i de 14 dage,  den praktiske del af svendeprøven skal laves. Så står man med kontroller, konverter og elblik til lamper, lydgiver og batteri og skal bare i gang. ​

Mest interessant elektronisk opgave?

Det må være Roger adgangskontrol PR 402DR. Opgaven gik ud på, at jeg skulle lave kontrol af en større virksomhed, som har ledelse-, lager- og køkkenpersonale. De har af gode grunde ikke rettigheder til at komme ind i hele bygningen. En af opgaverne er derfor, at man deler bygningen op via elektroniske låse, som styrer, hvilket personale der har adgang til de forskellige rum og hvornår. En del af setuppet er, at man har mulighed for at printe logfiler ud, så man kan se, hvem der har forsøgt eller har fået adgang til de enkelte steder. Humlen er, at få det hele til at se rigtig pænt og professionelt ud i kontrolkassen, hvor der på ingen måde må være løse ledninger. Det er faktisk lidt vanskeligt, for det er virkelig en gryde med spaghetti.

Montering af en Roger adgangskontrol PR 402DR

 • Montere en læser og en UT-2 USB til PR 402DR
 • Installere RACS software på en PC
 • Installere UT-2 USB driver
 • Oprette et netværk
 • Søg og find K-enhed
 • Foretag grundlæggende programmering. Heriblandt område, grupper, navne på læser og K-enhed

Løser I mekaniske opgaver?

Mekaniske opgave forbinder man med det traditionelle håndværk inden for vores fag. Det skal vi selvfølgelig også kunne. Til svendeprøven stod vi overfor en opgave, hvor vi fik tildelt to stolper. Den ene lidt tykkere end den anden. Deri skulle monteres en svingriglelås i dorn 50. Isoleret set var den opgave ikke så slem, men foruden låsen, ville de have et sikkerhedsslutblik, hvilket gjorde opgaven væsentlig sværere. Til opgaven skulle vi også lave lasker for at holde låsen og slutblikket på plads. Slutteligt skulle der fræses og slibes, så der kun var et minimum af luft mellem lås og materiale.

​​

Hvad drømmer du om?

Lige nu er mit primære fokus på at blive dygtigere, men jeg bliver helt sikkert selvstændig. Det er forholdsvist billigt at starte op selv, og branchen har generelt vind i sejlene. Der er næsten ingen ledige låsesmede, så der er ikke noget bedre tidspunkt end at gøre det nu.

Rasmus Poulsen, 36 år.

 • Svendeprøve: November 2017
  Sammenlagt strækker forløbet sig over 5 uger, som indledes med to ugers repetition op til teoriprøven.
 • Uddannelse: Låsesmed, TEC Ballerup
 • Læreplads: Lavpris Låse, Søborg
Intet billede valgt