Jeg hedder ikke Anders

Ahsan Shakoor er uddannet værktøjsmager og det havde været nemmere for ham at få job, hvis navnet havde været Anders. Efter 48 forsøg lykkedes det.

- Hej, jeg hedder Ahsan Shakoor, og jeg har en jobsamtale. Chefen kigger forvirret på mig. Jeg troede, du hed Anders, siger han. Det afkræfter jeg, og gengiver det, vi snakkede om over telefonen. Så svarer han: Der må være tale om en misforståelse. Vi søger ikke nogen.
Historien fortæller 28-årige Ahsan Shakoor, og det er bare en af mange afvisninger, han har oplevet i jagten på en læreplads. Sandsynligvis på grund af hans pakistanske oprindelse, selv om han er født og opvokset i Danmark.
- Jeg vil ikke skære alle over én kam. Men der er en tendens i branchen. Nemlig at dem, der bestemmer, har det lidt svært med indvandrere.
Men i stedet for at give op, beslutter han sig for at kæmpe og bruge det som en motivator.

Ulovligt

Ifølge Anne-Lise Nyegaard, Dansk Metals repræsentant i LO's ligestillingspolitiske udvalg, er Ahsan Shakoor langt fra et enkeltstående tilfælde.

- Der er tale om en tendens, som er utrolig svær at komme til livs. Men at fravælge ansøgere på baggrund af deres etnicitet er ganske enkelt forkert og ulovligt. Samtidig risikerer virksomhederne at fravælge den mest kvalificerede og motiverede lærling, siger Anne-Lise Nyegaard.

I en rapport fra Institut for Menneskerettigheder svarer en tredjedel af de adspurgte praktikkonsulenter, at de ofte, eller af og til, er i kontakt med virksomheder, der fravælger praktikanter på grund af deres etniske baggrund.

Der er tale om en tendens, som er utrolig svær at komme til livs. Men at fravælge ansøgere på baggrund af deres etnicitet er ganske enkelt forkert og ulovligt. Samtidig risikerer virksomhederne at fravælge den mest kvalificerede og motiverede lærling
Anne-Lise Nyegaard, Organisationssekretariatet, Dansk Metal.
48

forskellige lærepladser søgte Ahsan Shakoor før han fik chancen hos MEC.

29%

af erhvervsskolernes praktikkonsulenter oplyste i 2016, at de i deres kontakt med virksomhederne om praktikpladser ofte eller af og til blev mødt med ønsker/krav til elevens etniske baggrund.

Fik nok

Ahsan Shakoor er opvokset i Helsingør i et belastet boligområde. Han mistede sine forældre som 11-årig, og var derfor overladt til sig selv. På trods af, at manuskriptet til en trist historie var skrevet, valgte Ahsan Shakoor at gå mod strømmen og få en uddannelse.
- Jeg arbejdede som natarbejder hos Codan Steritex og stiftede bekendtskab med værktøjsforme. Da min studievejleder senere præsenterede mig for værktøjsmageruddannelsen, var der ingen tvivl, siger Ahsan Shakoor.
Kort tid efter startede han på KTS i Emdrup. Den manglende læreplads gjorde, at han måtte starte i skolepraktik, SKP. I mellemtiden søgte han praktikplads i alle dele af landet, hvilket resulterede i 48 afslag. Til sidst fik han nok.
- Jeg bankede på rektors dør, og fortalte ham, at jeg ville stoppe, fordi jeg ikke synes, at jeg fik noget ud af skolepraktikken, siger Ahsan Shakoor.
Rektor kendte til Ahsans ihærdige søgen og gik ind i sagen.
- Han kunne se, jeg mødte til tiden, og lavede mine ting. Så han satte en samtale mellem mig og MEC op og det gik fint, fortæller Ahsan Shakoor.
På trods af den vellykkede samtale følte han sig langt fra sikker. De mange dårlige erfaringer var dybt indprentet i ham, og Ahsan turde ikke håbe på noget, før det stod sort på hvidt.Det blev det, da han efter et par dage efter fik kontrakt på en 3 måneders prøveperiode hos MEC. Den blev senere gjort permanent.
- Hans ihærdighed overtrumfede alt, og det gør den sådan set stadig. Som følge af skolepraktik, var hans faglighed ikke optimal. Men han brænder for faget og har indhentet det forsømte. Vi har ikke på noget tidspunkt fortrudt, at vi gav ham chancen, fortæller Ole Madsen, værktøjsmager og teamleder hos MEC, og manden, der ansatte Ahsan Shakoor.

A match made in heaven

For 8 måneder siden blev Ahsan Shakoor færdig med sin uddannelse som værktøjsmager. MEC kvitterede med en fastansættelse.
- Min primære opgave er at servicere og lave reservedele til værktøjsstøbeforme til automatiske produktionsanlæg, der producerer taster til alverdens formål. Og så har jeg ansvaret for, at den manuelle montage fungerer, fortæller Ahsan Shakoor.
Særligt alsidigheden i arbejdsopgaverne tiltaler Ahsan. Men han lægger ikke skjul på, at han på sigt gerne vil prøve kræfter med større og mere komplicerede forme.
- Jeg er glad for at være hos MEC, og min mester mener, at jeg er ved at være klar til flere og større udfordringer. Jeg skal ud og se mere avancerede forme med indløbstapper, hot runner-systemer og kølekanaler. Måske inden for medicinalindustrien, slutter Ahsan Shakoor.

Intet billede valgt

Ahsan Shakoor, 28 år.

  • Uddannelse: Værktøjsmager
  • Arbejdsplads: MEC A/S, Industriparken 23, 2750 Ballerup