Jeg kan godt tage en god spån

Mette Foldager er fra en tid, hvor "det eneste rigtige" var at tage en gymnasial uddannelse. Det tog hun af frygt for ikke at komme videre. Men det kom hun, og i dag er hun industritekniker.

​Kærlighed til faget lyser ud af Mette Foldager, 25 år, når hun fortæller om sit arbejde på MAN Energy Solutions.

- Vi arbejder mest på CNC-maskiner, og arbejdsdagen er meget varieret. Jeg arbejder især med spåntagningsbearbejdning og drejer store emner. Det er reservedele til skibsmotorer, som vi bruger kran til. Der bliver brugt store kræfter og meget avancerede maskiner. Det er udfordrende på den gode måde. Og som jeg plejer at sige: Jeg kan godt tage god spån, siger Mette Foldager.

Hun er i ansat som industritekniker på virksomheden, der ligger i København. Hun var også lærling på MAN Energy Solutions og blev færdig i februar 2018. Siden har hun bl.a. passet sit arbejde, formået at få en pris som årets lærling og er blevet klar til at gå i gang med en videreuddannelse i efteråret.

Intet billede valgt

Billedtekst: Mette Foldager, 25 år, modtog i marts 2019 prisen som Årets Lærling i København.

Du skal i land!
- I 10. klasse var min studievejleder meget opsat op, at jeg skulle tage en gymnasial uddannelse, selv om jeg ikke var interesseret. Ja, det var utroligt som mange var helt uforstående over, at jeg med mine evner ikke ville i gymnasiet. Nærmest som om det ville blive enden på mit liv.

Mette Foldager beslutter som 17-årig at flytte til Ærø og tage en gymnasial skibsassistentuddannelse.

- Da jeg var færdig, arbejdede jeg på en dansk slæbebåd. Kaptajnen på skibet så min interesse for motorer. Han sagde: Du skal i land og have en uddannelse inden for mekanik! Det var sindssygt fedt endelig at blive set. Og så fandt jeg industriteknikeruddannelsen.

Kvinder skal kunne mere
Mette Foldager er faldet godt på plads i sit fag. Og trives med at være kvinde, feminin og begå sig i et klassisk mandefag.

- Der er andre forventninger til kvinder end til mænd. Allerede på skolen skal vi vise, at vi kan mere eller er lige så gode som drengene. Dér står lærerne for en gammeldags kultur. Pigerne skal gøre mere end drengene for at brage igennem. Jeg gjorde det ved at udvikle mig selv, min faglighed og blive rigtig dygtig.  

- Der er også nogle fordomme om, at kvinder ikke er stærke nok. Men ærlig talt, mange fyre er også små og tynde. Og med teknologi og robotter i dag, er der altså plads til andre end de store stærke mænd. 

Det handler om at være dygtig, ikke om han eller hun.
Mette Foldager om at metalfagene i den grad også er for kvinder.

Systemet skal oppe sig
- Det er forrykt, at systemet ikke er fulgt med tiden og har tilsidesat at fokusere på kvinder som potentiale på erhvervsuddannelserne, siger Mette Foldager.

Hun er optaget af, at få flere piger i gang på erhvervsuddannelserne. Hun har bl.a. engageret sig i at være ambassadør for industritekniker.nu

- Det er skræmmende, at uddannelsesvejlederne ved så lidt om erhvervsuddannelserne. Og jeg synes, der er et helt forkert blik på, hvordan man sælger erhvervsuddannelser til unge kvinder. Lad dog være med kun at fortælle, at fagene er hårde og beskidte, så man tror, at man ikke kan være feminin. Der er plads til at være den, du er. Det handler om at være dygtig, ikke om han eller hun.

- Erhvervsuddannelserne skal også tænke sig om, når de er på folkeskolernes erhvervsdage. Hvor mange 14-årige piger, tror I, helt ærligt har lyst til at gå over til 20-årige drenge i blå overalls og høre om en uddannelse, de i forvejen er usikre på og ikke har opbakning til hverken hjemmefra eller fra studievejlederen?

Ikke mange, ifølge Mette Foldager, der opfordrer til at få pigerne fra uddannelserne med ud på standene.

- Det dur ikke, at man kun har drengene med. Vis dog pigerne, at fagene også er for dem. 

Mette Foldager om:

  • ... at være feminin: Mange har et billede af, at kvinder i metalfag er mandige kvinder. Men hey! Jeg er superfeminin, og det er der plads til.
  • ... at være kvinde i et mandefag : Mine mandlige kolleger siger, at de skruer ned for værkstedshumoren, når jeg er der. Og det er rart, at de tænker over tonen. Så tro ikke, at mændene ikke er opmærksomme på det.
  • ... at planlægge sin karriere: Jeg er interesseret i optimering ag produktion og robotteknologi. Jeg starter på en bachelor i produktionsteknologi i efteråret. Det er et fuldtidsstudie i to år, men jeg kan finansiere det ved at arbejde på MAN Energy Solutions i weekenderne.