"Jeg vil gøre det komplekse simpelt"

Benjamin Mejnertz er vild med alt, der er i luften. Fra fjernstyrede helikoptere til droner, der bl.a. kan flytte værktøj mellem land og havvindmøller. Hans erfaring som rustfast klejnsmed har vist sig som en kæmpe fordel i karrieren som selvstændig.

Benjamin Mejnertz, 38 år og udlært smed, er vild med alt, der er i luften. Han springer i faldskærm, han er faldskærmsinstruktør, og så har han deltaget i konkurrencer i ind- og udland  med sine fjernstyrede modelhelikoptere. Og de seneste 10 år har han arbejdet med droner og droneteknologi professionelt, da han er medstifter og partner i to dronevirksomheder.

Og selvom der måske virker halvlangt fra et job som smed til et job som iværksætter inden for deeptechbranchen, så har det vist sig som en fordel for Benjamin, at han har viden og erfaring fra smedefaget med sig.

– Den drone, vi bygger i Upteko, består af tre ting: en cloudbaseret software, som styrer dronen, hardwaren, som bl.a. er stellet og vingerne, og så en ladestation. Og meget af det er lavet af metal.

Vi samarbejder med dygtige ingeniører, men de har ikke altid det praktiske materialekendskab og ved ikke, om en plade kan bukkes eller ej, eller hvilke fordele og ulemper der findes ved fx rustfrit stål frem for aluminium og så videre. Så her har det været en kæmpe fordel, at jeg er smed, siger Benjamin.

En anden erfaring, som Benjamin har taget med sig fra sin tid som smed, er evnen til at samarbejde med andre – også dem, der har en anden tilgang til arbejdet, end man selv har.

– Når man starter i lære som ganske ung, lærer man, at voksne mennesker er meget forskellige, og man lærer at navigere mellem mennesker. Det med at komme på arbejdsmarkedet som 16-årig har helt sikkert givet mig nogle sociale kompetencer, som jeg har trukket på mange gange siden. Det har lært mig meget.

Benjamins bedste råd til dig, der drømmer om at blive iværksætter

– Hvis du har set et hul i markedet og fundet på en god idé, så sørg for at finde en makker, der brænder lige så meget for det som dig selv. Når du deler din passion med en anden, så er det motiverende for, at der rent faktisk sker noget, og at I får bragt idéen med ud i virkeligheden.

Bakkamera til dokking

Upteko, den ene af de to dronevirksomheder, som Benjamin har været med til at stifte, udvikler og bygger en drone, som kan bruges i mange forskellige brancher til mange forskellige formål. Et af projekterne er skabt i samspil med DFDS, hvor dronen er blevet installeret på et fragtskib og bliver sendt i luften som et hjælpeværktøj, når besætningen skal sætte det store skib til kaj.

– Det fungerer ligesom et bakkamera til en bil, for det kan være enormt svært at dokke et skib i mørke eller i snævre havne. I den maritime sektor kan dronerne også bruges som assistance ved mand over bord, redningsmissioner eller detektion af brand og inspektioner i tørdok, forklarer Benjamin.

– Men samme drone vil også kunne bruges til inspektion af vindmøller, bygninger og broer. Eller til at flytte værktøj og materialer ud til fx havvindmøller. Dronen udstyres med forskellige sensorer, værktøjer og løftesystemer alt efter kundernes ønsker og behov, siger Benjamin.

Men uanset hvilken opgave dronen skal løse, så er formålet med den at fjerne det indviklede ved opgaven. Dronepiloten er nemlig blevet overflødig, for softwaren er lavet, så dronen på egen hånd kan flyve ud og løse opgaven, når først der er blevet trykket på en enkelt knap.

Helilkopterflyvning blev startskud

Hele rejsen mod et iværksætterliv startede med, at Benjamin og hans kammerat tilbage i 2010 fandt på idéen om at sætte et kamera på deres fjernstyrede helikoptere. De blev hurtigt to af de første kommercielle luftfotografer i Danmark.

– Vi vidste ikke noget om at drive virksomhed, men vi var helt vilde med vores fjernstyrede helikoptere. Og dengang var det helt nyt med et stort tv-kamera på en fjernstyret helikopter, så vi lavede bl.a. film til tv- og filmproduktioner. Men over tid kom der billige droner på markedet, som gjorde, at reklamefotografer selv købte droner, og derfor måtte vi ændre kurs, fortæller Benjamin.

Derfor gik de over til at fokusere på droneinspektioner af broer, vindmøller og bygninger, som siden har udviklet sig til, at de i CreativeSight i dag tilbyder specialiserede termiske droneinspektioner af fjernvarmenettet. 

– Det var vi de første i verden til at tilbyde. Erfaringerne fra CreativeSight gav os lyst til at udvikle vores egen drone, og det blev starten på Upteko, siger Benjamin, hvis drømme for Upteko er ikke til at tage fejl af.

– Jeg tror på, at vi en dag bliver leverandører til både offentlige og private virksomheder i Danmark og resten af verden.

Benjamin Mejnertz

  • 38 år
  • Udlært rustfast klejnsmed
  • Medstifter af de to dronevirksomheder, CreativeSight (2010) og Upteko (2018)