– Jeg vil uden tvivl holde barsel igen

Emil Løvendal Pedersen troede, han kun havde ret til to ugers orlov, da han skulle være far. Heldigvis havde han ret til meget mere via sin overenskomst, og det er kommet hele familien til gode.​

​Emil og hans kæreste, Ida, blev forældre til Astrid den 2. juli 2020. Inden Astrid blev født, skulle de finde ud af, hvilke rettigheder de havde i forhold til orlov. Emil arbejder på Bornholmslinjen, og i begyndelsen troede han, at han kun havde ret til to uger med fuld løn, efter Astrid var kommet til verden. Men det var heldigvis ikke tilfældet, fortæller han.

– Jeg fandt ud af, at min overenskomst giver mig i alt 13 ugers barsel med fuld løn, så det var en rigtig god nyhed.

Økonomisk gav det også mening, at Emil holdt så meget orlov med fuld løn, som han kunne, fordi hans kæreste, Ida, var på SU, fortæller han og tilføjer:

– Vi har lige købt det hus, som vi tidligere lejede, så derfor er vores udgifter blevet skruet op. Vi ville ikke have haft råd til, at jeg holdt orlov på barselsdagpenge.

Gavner hele familien
Emil fortæller, at det har påvirket hele den lille familie i positiv retning, at han har holdt i alt 13 ugers orlov.

– Jeg er SÅ glad for at have holdt barsel. Der sker utrolig meget i den første tid, og jeg tror, jeg har skabt et stærkere bånd til min datter, fordi jeg har været der meget mere. Får vi flere børn, skal jeg helt sikkert på barsel igen. Udover det har min kæreste social angst, så for hende har det været godt, at vi sammen har taget os af Astrid en del af tiden, så vi har kunnet støtte hinanden bedre i den her kæmpe omvæltning.

Tjek dine rettigheder
Skal du være far? Så vil Emil opfordre dig til at tjekke dine rettigheder i din kontrakt og overenskomst, så du kender dem fra begyndelsen. For Emil er sagen klar – han håber, at flere fædre vil vælge at holde orlov.

– Har du ret til flere ugers orlov med fuld løn, kan jeg ikke se nogen grund til ikke at bruge den ret. Og nyd det! For det er en tid, man ikke får igen.