Karsten arbejder på boreplatform 14 dage i træk

Karsten Klein begyndte sin tid offshore med udelukkende at arbejde om natten. I dag veksler han og kollegerne mellem nat og dag. Det betyder, at han kan bruge mere tid på at holde fri end på at komme til hægterne igen.

På boreplatformen Dan Fox i Nordsøen arbejder Karsten Klein for Semco Maritime som klejnsmed. Når han arbejder på natholdet, er det 14 dage i træk. Det er arbejde i mørket i 12 timer. Derefter venter kahytten de næste 12 timer. Og så forfra.

En dag i august 2000 havde Karsten Klein sin første arbejdsdag på en boreplatform. Det var natarbejde. Ni år skulle der gå, før Karsten kom til at arbejde i dagtimerne. Særligt vinteren var slem, hvor vagter fra klokken 19 til 07 betød, at man ikke så solen 14 dage i træk.

– Natarbejdet blev ringere og ringere. Når jeg kom hjem, brugte jeg den første uge på at blive normal igen. De dage har jeg ikke været den bedste partner for min kone, siger Karsten Klein.

Dengang var der et rent nathold på boreplatformen. I 2008 blev Karsten valgt som tillidsrepræsentant og har siden været med til at indføre, at de ansatte i Semco Maritime veksler mellem nat og dag. Det vil sige, at han og kollegerne nu arbejder nat på hver anden tur. Altså på fem ture om året. 


Social ekstremsport

Man kommer hinanden meget ved, når man løser opgaver på en boreplatform. Det betyder, at man skal være enormt dygtig til at gå op og ned ad mange forskellige mennesker.

– Jeg har hørt rigtig mange historier om mine kollegers hustruer og børn. Man kommer hinanden meget ved, når man arbejder så tæt, siger Karsten Klein.

Det er dog ikke kun de nære relationer på hjemmefronten, der bliver vendt og drejet. Ny linjeføring, skift af ventiler og vedligehold. Opgaverne i Nordsøen er mange. 

Et eksempel på en opgave for Karsten kan være en såkaldt 'pressure vessel inspection.' Her åbner han og kollegerne en af de kæmpestore olietønder og skifter de indvendige dele ud med friske. Indmaden bliver sendt i land og renset grundigt, så de er klar til at ryge ind i en ny tønde på Dan Fox.

Baglandet er vigtigst

I dag nyder Karsten de tre ugers væg til væg-frihed, der efterfølger de to uger på boreplatformen. Han bruger tiden på at gå på jagt og fiske, og han sætter en ære i at stå klar med maden, når hans hustru kommer hjem.

– Det er min hustru, der går alle turene med hunden og trækker læsset, når jeg væk. Derfor prioriterer jeg at gøre mit i ugerne, hvor jeg er hjemme, siger Karsten Klein. 

For Karsten har det ikke været svært at vedligeholde venskaber, mens han har arbejdet på boreplatformen. 

Til gengæld har han måttet opgive de ting, der kræver, at man dukker op fast på en tirsdag aften. Det gælder både badminton og undervisning i jagthornsblæsning.

– Jobbet koster konfirmationer. Det koster bryllupper og fødselsdage, og det skal man være indstillet på, siger han og forsætter: 

– Når man er afsted offshore, så er man afsted. Man er væk hjemmefra, også selv om det er jul og nytår.

Giver mere fritid – ikke mange penge

Brutto tjener Karsten Klein og kollegerne omkring 500.000 kroner om året.

De fleste kolleger har rundet de 40 år, og børnene er blevet store, så man skal vælge det som livsstil. Der er langt mellem småbørnsforældrene.

Det samme gælder dem, der gerne vil give den gas med indtjeningen. Hvis man er en ung smed, der gerne vil lave mange penge, slår arbejde på en boreplatform ikke rejsende montagearbejde med overtid, diæter og rejsebetaling, vurderer 56-årige Karsten Klein, der har arbejdet på en boreplatform i over 20 år.


Intet billede valgt