En del af noget stort på Det Kongelige Teater

Timing og samarbejde er afgørende, når signalør Kathrine Viltoft får forestillingerne på Det Kongelige Teater til at hænge sammen fra ende til anden.

​På den enorme bagscene på Operaen på Holmen render sceneteknikere og lysmænd frem og tilbage blandt tårnhøje kulisser, champagneflasker og kunstige hummere på sølvfade. Samtidig bliver lyden af toiletskyl og kattehvin testet gennem højtaleranlæggene. En operasanger kommer løbende for at gøre sin entre på scenen.

Det ligner kaos. Men det er kontrolleret. Midt i det står 42-årige Kathrine Viltoft ved sin pult. Hun er signalør på Det Kongelige Teater, hvor omkring 70 ansatte er i gang med prøverne på operaen Flagermusen.

Kathrines rolle er intet mindre end at få hele forestillingen til at hænge sammen. Det er hende, der giver signal til lysmændene, når de skal tænde et følgespot eller til sceneteknikerne, hvis et tæppe eller en væg skal hæves eller sænkes.

- Vi er utrolig mange mennesker, der er sammen om at løfte en kæmpe forestilling. Alle er afhængige af hinanden. Du kan være verdens bedste operasangerinde, men hvis ingen tænder et spot på dig, står du i mørke, siger Kathrine Viltoft, det har arbejder som signalør på Det Kongelige Teater siden 2001.

Intet billede valgt

Alt er timing
På pulten foran Kathrine Viltoft ligger et nodepartitur og et manuskript med dialog, mens hun på en lille skærm kan se dirigenten, som styrer tempoet. Hun skal hele tiden vide præcis, hvor de er i forestillingen, så hun kan give de rigtige signaler på de rigtige tidspunkter.

- Jeg er afhængig af at sceneteknikerne stoler på mig og på mit signal gør det, som de skal gøre. Og de skal stole på, at jeg giver dem signal det rigtige sted. Som signalør er man en blanding af musiker og scenetekniker. Jeg skal kunne læse en dirigent og samtidig kende alt det tekniske, siger Kathrine Viltoft, der er uddannet musiker.

Med knapper kan hun tænde forskellige lamper rundt omkring på hele bagscenen for fx at give signal til de sceneteknikere, der står klar til at reagere oppe under det 38 meter høje scenetårn. Hun skal bl.a. sørge for, at en væg med pissoirer kommer ned på det rigtige tidspunkt og bliver til et toilet på scenen.

Kathrine Viltoft, 42 år

Uddannelse: Euphoniumist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Stlling: Signalør på Det Kongelige Tetater

En kraftfuld følelse
Når man ser på prøverne, kan det være svært at forestille sig, at dette hektiske virvar af mennesker og lyde skal munde ud i en velsmurt forestilling. Kathrine Viltoft fortæller med et stort smil, at de altid når at blive klar til premieren. Hun glæder sig til at skulle spille operaen for et publikum.

- Det bedste er, når vi lykkes med en forestilling, og der sidder en fuld sal, som er ellevilde. Følelsen af, at man er med til at skabe musik og kunst lige nu og her, er fantastisk. Man føler sig som en del af noget stort, og det er en kraftfuld følelse, siger Kathrine Viltoft.

I prøverne er de nået til slutningen af første akt og Kathrine Viltoft giver signal til tæppefald. Det røde fortæppe går ned.