Kold og varm røg i samme rygeovn

Til svendeprøven som klejnsmed skabte Laura Guldborg Olesen en ovn til at ryge fisk i med kreativt design. Og så elsker hun en god tig-svejsning.

Hvad kendetegner din rygeovn?
De fleste rygeovne, der bliver lavet som svendeprøve, er kun til varmrygning og består af små firkantede kasser med låger på. Jeg gad ikke lave det samme som alle andre. Derfor lavede jeg en rygeovn, der både kan kold- og varmryge. Jeg kendte også én, der ønskede sig en rygeovn til at ryge fisk i, som både kan kold- og varmryge. Jeg lavede den sådan, at hvis man tænder op i flis i den nederste skuffe, bliver fisken koldrøget, og i den øverste bliver den varmrøget. Mit design var noget, lærerne ikke havde set før. Kreativitet tæller også med i karakteren, og jeg fik 10 for min svendeprøve, og det er jeg virkeligt glad for.

Laura Guldborg Olesen - CV

Uddannelse: Klejnsmed, EUC Lillebælt
Læreplads: Kemp & Lauritzen, Fredericia

Din ovn er formet som en fisk?
Den mulige køber af rygeovnen er fisker. Så da jeg tegnede rygeovnen, syntes jeg og læreren på skolen, at det kunne være sjovt, hvis ovnen var formet som en fisk, men det blev lidt for besværligt, hvis bunden skulle være formet som fiskens hale. Så fiskens krop er selve ovnen, hvor fiskene hænger på kroge og ligger på riste. Og så har jeg lavet små fisk til at dække for lufthullerne. Det syntes jeg var lidt sjovt.

Hvordan designede du rygeovnen?
Jeg tegnede den i 3D-tegneprogrammet Inventor. Jeg havde to uger til at tegne og regne på ovnen. I den periode designede og programmerede jeg. Inventor regnede også ud, hvor meget min ovn, der er i jern, ville ende med at veje, nemlig 160 kilo. Den er tung.

Intet billede valgt

Foto: De små fisk er lavet til at dække for lufthullerne - en kreativ detalje.

Hvilke svejsninger brugte du?
Alle skal bruge tre forskellige svejsninger i deres svendeprøve. Jeg brugte tig-svejsning på de steder, hvor svejsningerne skulle være stærkest. Når man gør det rigtigt, så ser en god tig-svejsning bare rigtig godt ud. Jeg brugte også CO2-svejsning flere steder, fx ved lågen. Og så har jeg brugt elektrodesvejsning inde bag ved flisskuffen i bunden. Jeg gemte den lidt væk, da jeg ikke var specielt stærk i elektrodesvejsning.