Pas på klausuler i din kontrakt

Nogle arbejdsgivere er glade for at binde ansatte med klausuler. Se, hvad du skal holde øje med, inden du skriver under på din kontrakt.

​Dansk Metals forhandlingssekretariat og de lokale afdelinger modtager dagligt ansættelseskontrakter fra medlemmer, der gerne vil have tjekket, om deres kontrakter er i orden.

Ofte viser det sig at være en klog beslutning. Ikke alene kan kontrakterne være fyldt med uforståeligt sprog og fylde 14-16 sider, men også klausuler, der forringer dine vilkår. Der er nemlig en klar tendens til, at arbejdsgiverne går langt for at binde ansatte til jobbet.

En kæp i job-hjulet
Hvis du er ansat i en nichebranche, fx inden for it, kan du blive nødt til at søge helt væk fra branchen i en periode, hvis du ønsker at skifte arbejde. Men kan det være rigtigt? Ja, hvis du er ansat med en kunde- eller konkurrenceklausul, har du skrevet under på, at du ikke må tage arbejde i en konkurrerende virksomhed, herunder at starte selvstændig konkurrerende virksomhed. Du må heller ikke have erhvervsmæssig kontakt med arbejdsgiverens kunder eller tage arbejde hos kunderne efter din fratrædelse.

Klausuler - det skal du holde øje med

  • Uddannelsesklausul
    Virksomheden har betalt uddannelse og medarbejderen har tilbagebetalingspligt, hvis han siger op inden for en aftalt periode.
  • Konkurrenceklausul
    Medarbejderen må ikke tage arbejde ved en konkurrerende virksomhed inden for en bestemt periode efter fratrædelse.
  • Jobklausul
    Aftale mellem to virksomheder om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.
  • Konventionalbod
    Arbejdsgiveren kan kræve et beløb, hvis medarbejderen optræder illoyalt fx ved at bryde tavshedspligt eller tale nedsættende om virksomheden. Beløbet betales ud over den erstatning, arbejdsgiveren kan kræve for at lide tab.

Hvis du overtræder en klausul, vanker der i mange tilfælde en stor bøde. Den bliver kaldt for konventionalboden - i daglig tale kendt som "dummebøden." Du skal betale boden, uanset om overtrædelsen er stor eller bagatelagtig. 

Et andet problem med klausulerne er den kompensation, man som ansat har ret til, når ansættelsen ophører. Virksomheden kan med en måneds varsel opsige klausulen og dermed også kompensationen - også efter at ansættelsen er slut. Den mulighed har du ikke som ansat. Men det betyder i sidste ende, at du ingenting får.

– Hvis du bliver præsenteret for en ansættelseskontrakt, der indeholder klausuler eller konventionalboder, bør alarmklokkerne ringe. Tænk dig rigtig grundigt om, for det kan have store konsekvenser for dit videre arbejdsliv, siger Ole Rosschou, faglig sekretær i Dansk Metals forhandlingssekretariat.

Husk på, at både klausuler og konventionalboder er til forhandling, når der skal skrives kontrakt - fuldstændig som lønnen og andre ansættelsesvilkår.

En god kontrakt
Ole Rosschou har set det meste, det værste og det bedste, når det kommer til ansættelseskontrakter. 

– For nylig så jeg et medlems ansættelseskontrakt, hvor der stod, at han havde lov til at tage sin hund med på arbejde. Det var en god kontrakt, fordi den afspejlede, hvad der rent faktisk var blevet aftalt til jobsamtalen.

Desværre oplever Ole Rosschou, at flere og flere kontrakter er plastret til med en hel masse overflødig jura, som gør det enormt svært at finde ud af, hvad der rent faktisk står i kontrakten.

– Resultatet er, at ansatte tror, at de er bundet til jobbet i langt højere grad, end de er, og derfor afholder sig fra at søge nyt job. Det er bevidst vildledning, siger Ole Rosschou.

Du skal som ansat kun skrive under ét sted, men du står på mål for hele kontrakten. Derfor har Ole Rosschou en klar opfordring til medlemmerne.

– Hvis du er det mindste i tvivl om din kontrakt, så skal du henvende dig til os. Skriv ikke under på noget, du ikke forstår, ikke kan overskue eller ikke har tænkt dig at overholde, lyder det fra den faglige sekretær.

Som medlem af Dansk Metal kan du få din ansættelseskontrakt læst igennem inden for 24 timer.