Kursus gav mig vejen til drømmejob

Jonas Arknæs er udlært sort smed. I dag er han efter at have gennemført kurset ’Fra sort til rustfast smed’, som Metal Aalborg var med til at arrangere, ansat hos NGI i et job som rustfast smed.

​22-årige Jonas Arknæs begyndte i 2013 sin uddannelse som rustfast smed. Men da virksomheden, han var i lære hos, gik konkurs, var han nødsaget til at tænke hurtigt. Han fik kort efter tilbudt en læreplads hos en sort smedevirksomhed, som han endte med at takke ja til, da udvalget af lærepladser på daværende tidspunkt var meget begrænset.

-Set i bakspejlet er jeg ærgerlig over, at jeg ikke fik uddannet mig som rustfast, da det altid har været dér min interesse lå. Men det var nogle omstændigheder, som jeg ikke selv var herre over, fortæller Jonas Arknæs.

Forløbet uddanner dig ikke til rustfast smed. Men hvis man har viljen og det rette engagement, så får man et springbræt til at arbejde i branchen. Jeg endte med at blive fastansat på NGI, hvor jeg var i 14 dages praktik.
Jonas Arknæs, Smed

​Den unge aalborgenser var derfor heller ikke sen til at gribe chancen, da han hørte om kurset ’Fra sort til rustfast smed’. Kort inden var han stoppet på sit arbejde, hvor arbejdsopgaverne ikke passede med interessen for det rustfaste område.

-Der er ingen tvivl om, hvad jeg synes er sjovest. Men da jeg er udlært sort smed, har jeg ikke haft de nødvendige kompetencer. Kurset blev min indgangsbillet til den rustfaste branche. Jeg havde ikke haft mit nuværende arbejde, hvis jeg ikke havde været med på kurset, siger Jonas Arknæs.

Efterspørgsel på rustfaste smede

  • Kurset "Fra sort til rustfast smed" er et resultat af samarbejdet mellem Metal Aalborg, Jobcenter Aalborg og TECH College. Kurset kom i stand som konsekvens af en stigende efterspørgsel på rustfaste smede samt en gradvis udfasning af sorte smedejobs. 8 af de 20 kursister som gennemførte kurset er i dag i arbejde. 5 af dem blev ansat på den virksomhed, hvor de havde deres 14 dages praktikperiode.

2 ud af 100 ledige var rustfaste

Kurset kom på tegnebrættet fordi, der havde været en fyringsrunde på en større virksomhed, hvor 80 medlemmer var blevet afskediget. Metal Aalborg kiggede efterfølgende på afdelingens ledighedstal, hvor der tegnede sig et mønster.

-Ud af 100 ledige smede var blot to af dem rustfaste, hvilket er ret sigende for branchens situation, siger Jesper Falkenberg Clausen, næstformand, Metal Aalborg.

Tonny Sørensen, der er virksomhedskonsulent hos Jobcenter Aalborg mener, at der er tale om en tendens. I hans optik går udviklingen kun én vej, hvilket understreger behovet for at gøre en indsats på området.

-Rustfaste smede har i mange år været en mangelvare. Det hænger blandt andet sammen med, at sort smedearbejde er lettere at outsource til eksempelvis Østeuropa, hvor rustfast ofte er mere kompliceret, fortæller Tonny Sørensen.

​I Aalborg har den sorte smedebranche tradition for at have et stærkt mandat, hvor værftet i mange år har været en stor industri. Men ifølge Jesper Falkenberg Clausen i Metal Aalborg har tiderne ændret sig.

-De rustfaste virksomheder har godt fat i ordrerne. Det er her væksten er, og det er her ledigheden er laveste, når vi kigger på smedebranchen. Det er et mønster, som vi har set gennem en længere årrække, siger Jesper Falkenberg Clausen.

Intet billede valgt

Jonas Arknæs - 22 år

  • Uddannelse: Sort smed
  • Ansættelse: Rustfast smed hos NGI, Nørresundby
  • Deltager på kurset "Fra sort til rustfast smed"

Mere af dén slags
Arrangørerne havde forinden kursusstart sat en ramme på 14-18 deltagere. Men på grund af stor efterspørgsel var der 21 kursister, som stillede til start. Heraf gennemførte 20 af deltagerne. Jesper Falkenberg Clausen peger på, at det store jobfokus gjorde, at mange medlemmer var motiveret til at deltage og gennemføre kurset.
Jonas Arknæs holder heller ikke tilbage med roserne, og anbefaler på det kraftigste kolleger med lysten til at arbejde som rustfast smed at følge i hans fodspor og kontakte sin afdeling, hvis der er behov for at komme videre.


-Arrangørerne mødes i starten af 2018, hvor vi evaluerer resultaterne. Vi har en stærk formodning om, at vi kan gentage succesen. Også indenfor andre brancher hvor behovet er der, slutter Jesper Falkenberg Clausen.