Lærlinge er et samfundsansvar

På Svend Frederiksen Maskinfabrik A/S er seks ud af 23 medarbejdere lærlinge, og de udgør en vigtig ressource.

Hos Svend Frederiksen Maskinfabrik A/S har man en lang tradition for at tage lærlinge.
Fleming Frederiksen, der overtog virksomheden efter sin far, ser det som en borgerpligt at tage sin tørn, når det kommer til at uddanne fremtidens arbejdskraft. Derfor ærgrer det ham, at nogle virksomheder vælger at fralægge sig ansvaret.

Den nylige omskrivning af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, AUB, skal belønne arbejdsgivere, der ansætter mange lærlinge, mens arbejdsgivere med færre eller ingen skal betale et bidrag. Formålet er at øge virksomhedernes incitament til at tage lærlinge og være med til at løse problemet. Fleming Frederiksen er dog ikke overbevist.

- AUB-omskrivningen rammer skævt. Straffen for ikke at tage lærlinge er marginal. Man skal være et sted mellem 30-50 ansatte, før man er forpligtet til at tage en lærling. Så det batter ikke rigtig i længden, siger han og så hellere, at man staten belønner dem, der gennem mange år har haft tradition for at tage lærlinge.

Ordningen er uretfærdig. Dem, som har tradition for at have lærlinge, bliver ikke belønnet, hvis de bliver ved med at have det samme antal lærlinge. Kun dem, som nu begynder at påtage sig ansvaret og tage ekstra lærlinge, som vil få en ekstra bonus.
Fleming Frederiksen, Direktør hos Svend Frederiksen Maskinfabrik A/S

Alle har et ansvar

I 2017 blev der skabt 350 nye praktikpladser, 237 af dem er inden for Metals uddannelser. I trepartsaftalen står, at der frem mod 2025 skal skabes 8.000-10.000 nye praktikpladser.
Fleming Frederiksen mener, at ansvaret er bredt funderet, og rækker udover virksomhederne, regeringen og folketinget.
- Virksomhedens resterende medarbejdere skal også være med på ideen om, at man skal have en lærling. Desværre kan det ofte være en stopklods. Det er jo ikke mester selv, som render rundt og uddanner alle lærlingene. Generelt et perspektiv, som bliver glemt i debatten, hvor der er en tendens til at gøre arbejdsgiver til det sorte får, siger Flemming Frederiksen.

Svend Frederiksen Maskinfabrik A/S

  • Virksomheden i Ringe, Fyn, er underleverandør inden for jern og metal. De beskæftiger sig primært med klassisk smedearbejde i form af pladebearbejdning, sammensvejsning samt klippe og bukke. De har en maskinafdeling, hvor de CNC-drejer og CNC-fræser.

​Danmark uddanner ikke nok faglærte, og årsagen til det er der mange meninger om. Er det virksomhederne, der ikke gider at påtage sig opgaven? Er det lærlingene, som ikke er dygtige nok? Eller er det udsigten til et liv som faglært, der ikke er særlig tillokkende? Vi har spurgt dem.

Intet billede valgt

"Når bare svendene gider lære fra sig"

Jeppe Valentin Reinhardt Jensen, 18 år.

I lære som smed, Svend Frederiksen Maskinfabrik A/S

Starter 2. hovedforløb til april.

 

Danmark uddanner ikke nok faglærte – hvorfor tager nogle virksomheder ikke lærlinge?

- Virksomhederne dømmer for meget på det ydre. Hvis man ser lidt anderledes ud, så er det straks sværere at få en læreplads. Selvom man udadtil ikke er som alle andre, kan man godt være en dygtig håndværker, som leverer et godt slutprodukt.

Er det fordi lærlinge ikke er jeres løn værd de første to år, at virksomheder ikke tager nok af jer?

Det er en dårlig undskyldning. Da jeg startede på virksomheden, havde jeg ikke det store kendskab til svejsning, fordi jeg lige var kommet fra grundforløbet. Men så længe svendene gider at tage sig tid til at lære fra sig, så er det ikke noget problem.

Oplever du, at der er mere prestige i at tage en gymnasial uddannelse end en erhvervsuddannelse?

Desværre er det dét syn, som mange har. Jeg har kammerater, som går på gymnasiet. Nogle af dem kan godt have en tendens til at se lidt ned på mit fag. De synes, det er beskidt.

 

 

Vi kan lære de gamle noget

Jonas Hansen, 21 år.

I lære som smed, Svend Frederiksen Maskinfabrik A/S

Svendeprøve den 25. maj.

 

Danmark uddanner ikke nok faglærte – hvorfor tager nogle virksomheder ikke lærlinge?

Jeg mener, at alle skal have en chance. Vi må stoppe med at dømme personer, vi ikke kender. Måske er personen er helt anderledes, end de først troede. Hvis alt går galt, så har man jo tre måneders prøveperiode.  

Er det fordi lærlinge ikke er jeres løn værd de første to år, at virksomheder ikke tager nok af jer?

Haha – alle starter et sted. Hvis de vil have, at der skal være nogle til at tage over, når de gamle går på pension, så bliver de nødt til at tage lærlinge ind. Det kan også være, at lærlinge med et nyere og mere opdateret tankesæt kan lære de gamle noget.

Oplever du, at der er mere prestige i at tage en gymnasial uddannelse end en erhvervsuddannelse?

Jeg kan føle, der bliver set ned på mit fag, og at der er en tendens til uddannelsessnoberi.