Lyver du for dig selv om de her 5 tegn på stress, mand?

Er du særlig glad for det bløde toiletpapir? Så bør du nok læse med her, hvor du kan få fire andre faresignaler om stress – samt få en effektiv måde til at få lidt ro i hovedet på bare 20 minutter.

Dansk Metal har mange mandlige medlemmer, og særligt mænd er i farezonen for at overse tegn på stress og slå det hen. Det kunne fx være en reaktion med dårlig mave, der dukker op i pressede perioder. Og det tilbagevendende behov for blødt toiletpapir er blot et af de signaler, man bør være opmærksom på. 

I stedet opfører mange mænd sig tappert og æder sig selv. Du gør imidlertid ingen en tjeneste ved at lyve for dig selv. 

Strategien med at være tapper er skidt at gøre til en vane, forklarer tidligere konsulent i Landsorganisationen i Danmark (LO, der i dag er en del af FH) Lise Lotte Neumann Wolff, der er uddannet stressbehandler og rådgiver både virksomheder og private klienter i Wolff Consulting.

Strategien med at bide det sure i sig over længere tid er ikke langtidsholdbar.

- Noget stress er okay. Det er fint at spænde ballerne i perioder, hvis man arbejder på en stor ordre eller på et vigtigt projekt. Det skal bare helst slutte igen, forklarer stressbehandleren og forsætter:

- Hvis man arbejder igennem op imod jul, så er det fint, så længe man kan se frem til en januar, hvor tingene ikke kører på pumperne.

Ifølge Stressforeningen oplever 430.000 danskere alvorlige symptomer hver eneste dag. Hver femte, der bliver syg med stress, risikerer at miste sit job. Der er altså al mulig grund til at være opmærksom.



5 signaler om stress

  • Du har besvær med at sove om natten
  • Din fordøjelse ændrer sig. Det kan ses på hård eller tynd mave (og kræver det bløde toiletpapir)
  • Du får hjertebanken
  • Du er stakåndet eller din vejrtrækning bliver meget overfladisk
  • Du oplever, at alle er idioter, du bliver halvdeprimeret og bliver hele tiden mindet om, at du ikke slår til.

Det er ikke nødvendigvis kun kroppen, den kan være gal med

Det også typisk, når den travle periode ikke stopper igen, at mænd har en evne til at stoppe med at lytte til de signaler, som de får fra både hoved og krop. Tankerne falder hurtigere på mavesår eller måske kræft – sjældent stress.

- Mænd tror altid, at det er noget fysisk. Det slår dem typisk aldrig, at det kan være noget andet, forklarer Lise Lotte Neumann Wolff og forsætter:

- Det med at få stress er lidt som at brække tåen, fordi man har fået noget ned over tæerne på job. Så kan man ikke yde det samme i en periode, men det bliver typisk godt igen.

Stress er typisk noget, der belaster både krop og sind. Det bør ikke ses på et tegn på svaghed, men snarere, at ’økonomien’ i opgaverne ikke går op. 

- Man får ikke stress, fordi man er svag. Man får stress, fordi man i en længere periode er udsat for nogle større krav, end man har resurser til, siger stressbehandler Lise Lotte Neumann Wolff.


Et tip til ro på 20 minutter

Stressbehandleren peger på, at flere faglærte job over tid er blevet mere fysiske. Samtidig er krav til produktivitet steget. Det betyder, at stresshormoner som kortisol og adrenalin, der bliver frigivet, når vi bliver udsat for stress, ikke bliver brændt af igen.

Hormonerne har gennem menneskets historie været fordelagtige at have for at kunne fokusere og komme ud af farlige situationer. Men når man ikke kan løbe fra de krav, man ikke kan indfri, så bliver stresshormonerne hængende. De gør dig klar til en kamp eller flugt, der aldrig bliver forløst. Den bliver siddende i kroppen.

I den slags situationer, så er det heldigvis enkelt at efterligne dine forfædre og skabe rum i tankerne ved at brænde stresshormonerne af.

- Lavpraktisk kan det hjælpe at bevæge sig i raskt tempo. Vi taler ikke spinningtimer eller hård motion, men en rask gåtur på ned til 20 minutter. Du skal have sved på panden, men ikke blive stakåndet. Hunden kan komme med, hvis den kan holde tempoet, anbefaler Lise Lotte Neumann Wolff.


Vedligehold i stedet for at reparere

Som med de fleste andre ting, så er det lettere at vedligeholde en balance mellem krav og de resurser, man har til rådighed. Det er langtfra kun jobbet, der kan trække store veksler på ens overskud. Det kan også være i det private, hvor en syg slægtning eller en skilsmisse kan suge alle tanker til sig.

Uanset din situation, så kan det være en god idé at hente hjælp ind så tidligt som muligt.

- Hent hjælp der, hvor du har tillid. Lægen, chefen, ægtefællen, TR eller AMR. Søg hjælp et sted, hvor du ikke frygter at blive dømt, men i stedet bliver taget alvorligt, forklarer stressbehandleren og forsætter:

- Mange virksomheder har faktisk hjælp i form af fx sundhedsordninger. Det kan være god reklame over for de andre kolleger, hvis virksomheden får lov at vise, at den kan tage sig af de kolleger, der er under stor belastning.


Sådan kan du være en god kollega til en stressramt

Du bør som god kollega se det som din pligt at spørge ind. Og du skal have tid til at få et svar. Det er ikke noget, der lige skal ske i forbifarten. Ofte vil folk ikke reagere og åbne sig første gang, og man skal selvfølgelig huske på, at folk kan have sovet dårligt en enkelt dag, men det skal helst ikke være halvdelen af dagene.

- De fleste ville selv være glade for, at deres kolleger spørger ind, hvis de hænger lidt i bremsen. Også selv om de kommer med en automatreaktion om, at det går fint, forklarer stressbehandler Lise Lotte Neumann Wolff.


Tegn på, at din kollega er stresset

  • Han siger ikke så meget, som han plejer
  • Han kommer sent til frokost
  • Arbejder mere hjemme, end han plejer (når der ikke er corona-pandemi)
  • Han holder sig for sig selv
  • Griner ikke så meget, som han plejer – og har måske endda en kortere lunte.