Manden med sedlen

Arne Jensen er den første arbejdsmiljørepræsentant på sin arbejdsplads. På et halvt år er sikkerheden blevet bedre, og chefen er glad for sparring om arbejdsmiljøet.

​Arne Jensen har altid en seddel i lommen. Hvis han får en idé, trækker han den frem og skriver ned. Når han taler med kollegerne på fabrikken, kommer sedlen også frem. Så husker han det hele.

Arne Jensen holder altid et vågent øje med, om arbejdet kan gøres mere sikkert eller mindre slidsomt. Sådan er livet som arbejdsmiljørepræsentant i aluminiumsvirksomheden Alu Plus, i Vejle.

- Jeg er ikke en, der sætter sig ned og tænker det hele igennem på én gang. Jeg skriver ned løbende, når jeg får en idé. Så har jeg noget at tage med til næste møde med ledelsen. Og jeg ved, hvad jeg skal huske at følge op på.

Intet billede valgt

Foto: Arne Jensen, arbejdsmiljørepræsentant, Alu Plus

Mange forbedringer på kort tid
Alu Plus laver alt i aluminium. Den ene dag er det støjværn til motorvejen, næste dag er det låger til en grisetransport. Det betyder, at der er alverdens maskiner på fabrikken. Nogle er farlige, andre larmer. Og det skal der være styr på, siger Arne Jensen.

- Der mangler udsugning på en af maskinerne. Det er vi ved at få ordnet. Og i pakkeriet har de brug for nyt løftegrej. Vi har noget i forvejen, der ikke kan løfte nok kilo. Der har min leder nu indhentet tilbud på at få det løst. Det er sat i gang, og det kommer til at ske.

Arne Jensen har været arbejdsmiljørepræsentant for sine 18 kolleger i et halvt år, og han er virksomhedens første. Der er kommet mange forbedringer på den tid, synes han. Men der er flere planer. Lige for tiden arbejder Arne Jensen for, at alle ansatte bliver certificeret til at køre gaffeltruck.

- Det skal bare være i orden. Hvis der sker noget, når folk kører rundt, fordi de ikke kan styre trucken, så sker der ulykker. Vi har også talt om, at der mangler spejle på vores trucks, så man lettere kan se og ikke kører nogen ned.

Du skal altid gå til din AMR, hvis du har et problem. Man må ikke gå og gemme på det, uanset hvad det er.
Arne Jensen, arbejdsmiljørepræsentant, Alu Plus

Tal sammen
Der er fællesmøde på Alu Plus hver mandag. Det er blevet et fast indslag, at Arne Jensen taler om, hvad der er på vej af nye tiltag. Bagefter sætter han også en seddel op, så folk kan læse om det i ro og mag. Arbejdspladsen bliver mere sikker og sund at være på, når der er en, som er dedikeret til at holde styr på arbejdsmiljøet, mener Arne Jensen.

- Sikkerhed og arbejdsmiljø har været noget, man snakkede meget om før, men der skete ikke rigtig noget. Der har været travlt og ikke nogen til at tage sig af lige præcis det, og så kommer arbejdet nogle gange før sikkerheden.

Det har været en god oplevelse at blive arbejdsmiljørepræsentant. 

- Jeg kan forstå på vores leder, at det gør det lettere at drive virksomheden med en arbejdsmiljørepræsentant. Jeg ved i hvert fald, at han er glad for at have fået en tale sammen med om det, der skal klares. Og når vi samarbejder, sker der også noget.

Arne Jensen stillede op som AMR, fordi han synes, det er en form for pligt at være med til at skabe et godt arbejdsmiljø. 

- Jeg vidste, det er svært at få de her pladser besat. Så tænkte jeg: Jeg må tage min tørn, jeg stiller sgu op. Og jeg har ikke fortrudt.

Arne Jensen har en opfordring til andre, der har udfordringer med arbejdsmiljøet.

- Du skal altid gå til din arbejdsmiljørepræsentant, hvis du har et problem. Går man rundt med noget, skal det løses. Man må ikke gå og gemme det, uanset hvad det er.

Ekstra fokus på arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår

Arne Jensen er kollegernes arbejdsmiljørepræsentant i aluminiumsvirksomheden Alu Plus i Vejle.

Han er én af de cirka 2.000 arbejdsmiljørepræsentanter i Dansk Metal. Arbejdsmiljørepræsentanrterne har en stor og vigtig rolle, når det gælder arbejdet med at sikre et godt og sundt arbejdsmiljø for kollegerne.

Derfor har Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) udråbt hele 2019 til at være arbejdsmiljørepræsentanternes år (AMR2019).