Matematik på højt niveau

Sander Hem Münchow begyndte som fejedreng hos Nymann Teknik, og undervejs fik han snuset så meget til branchen, at han gerne ville være lærling i firmaet. Til hverdag fræser og drejer han alle typer af stumper og dele til industrien.

​Industriteknikerlærling Sander Hem Münchow er 19 år og har hver dag ansvaret for højteknologiske CNC-maskiner hos Nymann Teknik i Hobro. Før han kan trykke på start-knappen, har han brugt tid på at lave programmet, som skal styre CNC-maskinen og opsætningen af værktøjerne. Programmerne laver han i Mastercam ud fra 3D-tegninger fra kunderne.

– Udgangspunktet for al programmering er koder, som styrer maskinens bevægelser og koordinatsystemer med tre eller fem akser. Det er matematik på et ret højt niveau, som hver dag udfordrer mig – og det kan jeg godt lide, siger Sander.

Programmering en hel dag
Ved særligt komplicerede emner kan han bruge en hel arbejdsdag på programmering og indkøring af de mange forskellige værktøjer. Andre gange kan han klare opgaven på kort tid. Programmeringen og planlægningen af arbejdsprocessen kan laves på mange forskellige måder, og det er her, industriteknikeren virkelig skal tænke sig om.

– Jeg får stort set nye opgaver hver dag, som jeg skal programmere, og det gør mit arbejde meget varieret. Det er ofte et-styks-ordrer, fx prototyper, reparationer eller reservedele, så jeg bruger en hel del tid på at lave nogle ordentlige operationsbeskrivelser, altså strategier for hvordan jeg vil fremstille emnet fra A-Z.
 
Når alle beregninger er på plads, og CNC-maskinen er programmeret, laver Sander en simulering af emnet i Mastercam-programmet. På den måde får han en visuel model af det færdige resultat, og han kan fange mange fejl, før ­programmet bliver sendt ud i CNC-maskinen.

– Nogle gange skal jeg justere i min programmering, men det er altså sjovest, når det virker første gang. En dårlig dag på job er, hvis jeg laver for mange fejl. Men det er jo en del af det at lære og at være lærling.

En tusindedel af en millimeter
Gennem hele arbejdsprocessen skal Sander være opmærksom på, at alt i maskinen går, som det skal. Når emnet er færdigbearbejdet, skal det nemlig igennem en striks kvalitetskontrol. Her kontrollerer Sander, at alle målene passer, og de skal være uhyre præcise.

– Vi arbejder med meget små tolerancer. Derfor er det meget vigtigt, at jeg har regnet rigtigt, og at jeg har planlagt de forskellige delopgaver i den rigtige række­følge. Har jeg ikke det, så kan jeg risikere at stå med et emne, som ikke kan bruges. Det er spildt arbejde.