Cykelmekaniker for verdens bedste

I professionelle cykelløb er det ikke kun rytterne, der har fart på. Cykelmekanikerne skal lave reparationer på farten og så hurtigt som muligt. Det har Rune Kristensen gjort i de største cykelløb i verdenen i 10 år.

Hvordan endte mekanikerlærlingen fra Sindal med at rejse verden rundt som cykelmekaniker til cykelløb som Tour de France og Vuelta a España?

Rune Kristensen har gennemført en uddannelse som cykelmekaniker. Den 32-årige mekaniker fra Sindal i Nordjylland blev udlært hos Vendelbo Cykler i Hjørring tilbage i 2007.

Men inden han overhovedet havde fået sin læreplads, vidste han, at slutmålet ikke var at stå og skrue på almindelige citybikes. Han ville være mekaniker for et professionelt cykelhold.

- Min mester var altid meget positivt stemt overfor mine drømme og planer. Han gav mig mange spændende opgaver med racercykler, siger Rune Kristensen.

Kort efter han blev udlært, begyndte han hos det semiprofessionelle hold Glud & Marstrand. Her var han bl.a. mekaniker under Post Danmark rundt i 2007. Og året efter blev han for første gang ansat på fuld tid på et professionelt cykelhold. Han blev ansat på Bjarne Riis’ cykelhold, Team CSC.

- Jeg tænkte, at jeg ville rejse rundt med jobbet i et par år for oplevelsernes skyld. I starten tjente jeg ikke særligt meget på det, men da jeg fik arbejdet mig op og skabt et navn, så begyndte også lønnen at blive helt fornuftig, siger han med et glimt i øjet.
 

Catalonien Rundt
Dagen er i fuld gang og der er travlt, inden starten på første etape i Volta a Catalunya, Catalonien Rundt. Rune Kristensens dag starter cirka tre timer inden etapens start. Cyklerne skal gøres klar til rytterne, og de sidste rettelser skal laves.

- It doesn't work!

Et kvarter inden landevejsrytterne skal forlade klargøringsområdet, har cykelrytteren Eros Capecchi et problem med sin cykel. Powermeteret fungerer ikke. Det sender ikke oplysninger til cykelcomputeren om, hvor mange watt han træder, og fordi powermeteret sidder i kranken, skal hele kranksættet udskiftes. Det bruger Rune Kristensen to minutter på.

Så kommer en anden rytter, Fabio Sabatini, forbi for at få hævet styret et par millimeter. Han er en af veteranerne på holdet. De garvede cykelryttere har oftere behov for at få rettet indstillinger.

- Veteranerne har ofte en eller anden lille ting, der skal rettes kort inden start. Det er mere mentalt for dem end noget andet, forklarer Rune Kristensen.

 

Kort før start

Rune Kristensen når at rette på to rytteres cykler et kvarter inden start. Her reparerer han Eros Capecchis powermeter. Også veteranrytteren og sprinteren Fabio Sabatini har rettelser til sin cykel. Han vil have løftet sit styr med et par millimeter.


Rundt i verden
I slutningen af marts måned var Rune Kristensen i Calella med Deceuninck-Quick Step til cykelløbet Volta a Catalunya. Til dagligt bor den danske cykelmekaniker i Luxembourg, da han arbejder på holdets værksted i Wevelgem i Belgien, og han ville hellere bo i Luxembourg end i Belgien.

Men han rejser naturligvis meget med holdet til forskellige cykelløb. I 2018 havde Rune Kristensen 213 hoteldage, hvilket han selv erkender var i overkanten.

Man ofrer meget ved at rejse så meget rundt med sit arbejde. Blandt andet var han kun i Danmark én gang i 2018 og det var for at holde jul sammen med familien.

Derfor har cykelmekanikeren fra Sindal heller ikke tænkt sig at leve resten af livet som omrejsende cykelmekaniker. Men helt travlt har han heller ikke med at forlade branchen. For verdens største cykelløb kommer til Danmark.

- Jeg skal i hvert fald have Touren med i 2021, når den starter i Danmark.

 

Runes CV

  • 2007 Glud & Marstrand
  • 2008-10 Team CSC
  • 2011-12 Leopard Trek/RadioShack Nissan
  • 2013-16 Team Saxo Tinkoff
  • 2017-nu Quick Step / Deceuninck-Quick Step