Mercedes på vej med giga-skærm

Hvor stor er skærmen? Den er 1,41 meter og strækker sig over hele bilens frontpanel fra dørkarm til dørkarm. Og så bruger den kunstig intelligens til at forudsige dine behov.

​Store skærme er den helt store mode i moderne biler. De begyndte som små 5-6-tommers skærme, så blev de så store som iPads, og i dag findes de på størrelse med laptops. Skærmkapløbet er stadig i live, og nu er det Mercedes, der er gået i udbrud.

I januar lancerede Mercedes deres nye ”MBUX Hyperscreen”, som strækker sig over hele frontpanelet i den kommende EQS-model – den elektriske limousine, som Mercedes præsenterer til sommer. Skærmen snor sig mellem ratstamme, centerkonsol og luftdyser – 141 cm fra dørkarm til dørkarm.

Intet billede valgt

 

Bilens hjerne og nervesystem
Mercedes kalder selv skærmen for bilens hjerne og nervesystem. Skærmen er både instrumentpanel, infotainmentsystem og passagerdisplay, så det er herfra, langt de fleste af bilens funktioner bliver styret.

Der er indlagt avanceret teknologi, bl.a. et kunstigt intelligenssystem, som gør, at du i princippet skal røre mindre ved skærmen, jo mere du bruger bilen. Den lærer dig og dine mønstre at kende, så den selv kan forudsige, hvad du har brug for.

Mercedes nævner nogle eksempler på, hvornår det er brugbart. Fx hvis du altid ringer til den samme på vej hjem fra arbejde om torsdagen, så vil systemet automatisk foreslå at foretage samme opkald på netop denne dag og dette tidspunkt.

Eller hvis du altid tænder for massage i sæderne, når det er koldt, så vil den lave en kobling mellem massage og temperatur. Næste gang det er koldt, spørger Mercedes dig så, om du vil have massage i sædet.

Et tredje eksempel er, at bilen kan løftes for fx bedre at kunne kapere stejle indkørsler eller skarpe vejbump. Systemet husker positionen, hvor du benyttede funktionen, og når bilen kommer til samme sted, vil systemet foreslå at hæve bilen.

FAKTA OM MBUX HYPERSCREEN

  • Hyperskærmen består af tre OLED-skærme, der til sammen danner en 56-tommer stor skærm, der strækker sig i et kurvet bånd over 141 cm – svarende til hele bilens bredde fra dørkarm til dørkarm.
  • Det store glas, som dækker skærmene, er buet tre-dimensionelt i en formningsproces ved 650 grader Celsius.
  • MBUX har 8 CPU-kerner, 24 GB RAM og 46,4 GB/s RAM-hukommelse.