Grundfos og Dansk Metal: Mere uddannelse i 3D-print

3D-print bliver en del af fremtiden i industrien. Derfor skal 3D-print også være en del af erhvervsuddannelserne, mener både Grundfos og Dansk Metal. De første skridt er taget.

​Pumpeproducenten Grundfos har taget 3D-print til sig. Og derfor har virksomheden brug for ansatte, der har kompetencer i teknologien. Men det er ikke altid lige let at finde, fortæller Thorsten Brorson Otte, Manager Additive Manufacturing på Grundfos.

Jeg synes, det er fantastisk, når folkeskoler tager 3D-print til sig.
Thorsten Brorson Otte, Manager Additive Manufacturing på Grundfos.

- I dag er det svært at finde efteruddannelse og relevante kurser til faglærte medarbejdere. Hos os er det learning by doing med 3D-print. Jeg har en klar ambition om, at vi skal have skubbet uddannelsesinstitutionerne i gang med 3D-print, siger Thorsten Brorson Otte.

Ude på uddannelsesinstitutionerne er de opmærksomme på efterspørgslen. Det forklarer Kasper Palm, der er forbundssekretær i Dansk Metals Uddannelses- og IKT-sekretariat. Kasper Palm sidder på vegne af Dansk Metal med i flere uddannelsesgrupper – det er dem, der sidder og udvikler erhvervsuddannelserne.

Der er allerede erhvervsskoler, der er i gang.
Kasper Palm, forbundssekretær i Dansk Metals Uddannelses- og IKT-sekretariat.

​- Der er allerede erhvervsskoler, der er i gang. På Herningsholm har de satset på 3D-print i plastik, og Marcantec har lavet et skriv om, hvordan man kan tænke 3D-print ind i eksisterende uddannelser, siger Kasper Palm.

- Det er den vej, vi skal gå i første omgang. 3D-print kan ikke klare en uddannelse i sig selv, men de faglige udvalg skal se på, hvordan man får 3D-print integreret i eksempelvis uddannelserne til industritekniker og automatikfagtekniker, siger Kasper Palm.

Sådan kommer du til at arbejde med 3D-print

  • Find ud af, hvor behovet er. Har virksomheden et behov for at have 3D-kompetencer i huset? Eller er behovet for ny viden dit eget?
  • Hvis virksomheden ønsker at have 3D-kompetencer i huset, så lav en aftale om, at du kan tilmelde dig et AMU-kursus.
  • Hvis behovet for 3D-kompetencer er dit eget, så kan du søge uddannelse gennem IKUF.
  • Få fat i en 3D-printer og prøv tingene af. Spørg din arbejdsgiver, om I ikke skal investere i en billig 3D-printer, så du og dine kolleger kan få prøve teknologien af og tilegne jer kompetencer.

Det kan kun gå for langsomt
Ifølge Kasper Palm er det endnu for tidligt at sige noget præcist om, hvornår 3D-print for alvor bliver en del af erhvervsskolernes udbud. Men det er blot et spørgsmål om tid.

- Når vi laver uddannelse i 3D-print, så er det fordi, der er et stort fremtidsperspektiv i teknoligien, siger Kasper Palm.

​Spørger man på Grundfos, kan det næsten kun gå for langsomt med at få bredt 3D-print-uddannelse ud.

- Jeg synes, det er fantastisk, når folkeskoler tager 3D-print til sig. 3D-print bliver en del af fremtiden. Vi skal have gang i uddannelserne så hurtigt som muligt, siger Thorsten Brorson Otte.