1. Hvad er problemet?
En ny analyse viser, at vi i 2030 kommer til at mangle op mod 100.000 faglærte. Der er simpelthen for mange, der går på pension og for få unge, der tager en erhvervsuddannelse. En ny undersøgelse lavet af YouGov for Dansk Metal viser, at kun 2 % af danskerne mener, at erhvervsuddannelserne har mest prestige. Gymnasiet mener 37 % har størst prestige. Og kun 22 % tror, at man kan læse videre med en erhvervsuddannelse, hvilket man selvfølgelig kan. Det afslører, at for mange ikke ved nok om erhvervsuddannelserne.
2. Hvorfor er det et problem?
Vi risikerer, at virksomhederne ikke kan få kvalificeret arbejdskraft, og derfor går glip af ordrer og i værste fald flytter til udlandet. Og så er det et problem, fordi mange unge ikke får en fed uddannelse som faglært, hvor man tjener gode penge og har et spændende job.
Uddannelsessnobberiet, som analysen viser, risikerer at afskrække unge fra at vælge en faglært uddannelse. Hvis mor og far synes, at ”gymnasiet skal man da på”, så har vi et stort problem. Skal vi sikre velfærdssamfundet og den grønne omstilling, så kommer vi altså ikke uden om, at vi skal have flere faglærte. Hvem skal ellers bygge vindmøller, reparere elbilerne eller producere andre grønne løsninger?
3. Hvad gør Dansk Metal ved problemet?
I Dansk Metal har vi vedvarende en god dialog med politikerne om, at der er behov for at prioritere erhvervsuddannelserne. Et første skridt var, at vi fik lavet en mærkelig regel om. Reglen gjorde nemlig, at vejlederne på gymnasierne ikke måtte vejlede videre til en erhvervsuddannelse, men kun til en videregående uddannelse. Det sagde loven simpelthen. Det er nu ændret.
Derudover udkommer vi snart med fem konkrete forslag til, at erhvervsuddannelserne får mere prestige, så vi kan få flere faglærte. Et af forslagene er blandt andet, at der skal være obligatorisk erhvervspraktik for alle unge i folkeskolen, så flere kan få snust til, hvad det vil sige at være faglært.
Det her problem bliver ikke løst over natten, men kræver hårdt og vedvarende arbejde. Det kommer vi dog også til at levere, for vi kan ikke have et samfund, som kommer til at mangle så mange faglærte. Uddannelsessnobberiet må stoppe – det er nøjagtig lige så fint at tage en uddannelse som fx smed, som det er at tage en gymnasieuddannelse.