Moderne maskiner gør en stor forskel

På Syddansk Erhvervsskole prøver Mads Pedersen kræfter med topmoderne udstyr. Han er industriteknikerlærling på en virksomhed med ældre maskiner, så han bliver udfordret – på den gode måde.

 - Jeg kan godt lide de nye maskiner. De er avancerede, og det er spændende, siger Mads Petersen, 20-årig industriteknikerlærling, der arbejder med en af de mange højtavancerede maskiner, som Syddansk Erhvervsskole i Vejle råder over: Okuma Multus B200II.

Skolen i Vejle har en moderne maskinpark, og det er Mads Petersen glad for.

- Det betyder meget, at maskinerne er nye. Jeg arbejder på en mindre maskinfabrik, der har lidt ældre maskiner, så det er vigtigt for mig at lære, hvad de nye maskiner kan, når jeg en dag skal videre, siger Mads Petersen.

Det er vigtigt for mig at lære, hvad de nye maskiner kan, når jeg en dag skal videre.
Mads Pedersen, industriteknikerlærling.

Maskinen er en 5-akset drejebænk. Traditionelt har en drejebænk to aksser - en Z- og en X-akse. Men den her har også en B-akse, en Y-akse og en C-akse. 

- De mange akser giver rigtig mange muligheder. Den kan dreje som en almindelig drejebænk, men den kan også fræse. Det er egentlig kun fantasien og emnernes størrelse, der sætter grænser for, hvad den kan, siger Mads Pedersen, der på skolen lærer teknikkerne at kende, og hvad maskinerne kan.

 - På mit arbejde skulle jeg have skiftet maskine flere gange for at lave den samme ting. Men på den her maskine kan flere af processerne klares på én gang. Og jo færre opspændinger, jo færre ting kan der gå galt, og jo mindre er risikoen for, at emnet må kasseres.

Okuma Multus B200II

 • Motor: 11 kw
 • Drejelængde: 750 mm
  Max. dreje Ø: 600 mm
  Spindelhastighed: 6.000 [5.000] o/m
 • X-bevægelse: 500 mm
  Z-bevægelse: 600 mm
  Y-bevægelse: + / - 80 mm
 • C-akse-styring: 360 grader
  Værktøjer: 40

​Selvom maskinen gør de fleste ting selv, så kræver det meget forberedelse, fortæller Mads Pedersen.

 - Vi bruger CAM-programmering, hvor vi har en 3D-fil og et program. Vi programmerer arbejdet, og så ved maskinen selv, hvilke værktøjer den skal bruge hvornår. Og selvom den har fem akser, så siger man, at den faktisk kun har 4,5, for den kan ikke køre på alle fem akser på én gang.