- Det går godt. Det går rigtig godt, siger Morten Anthonsen.
Sådan lyder den korte melding, når den 34-årige værkstedsejer fra Østjylland gør status efter 6,5 år som selvstændig
- Vi tjener penge og kunderne får en god oplevelse.
Morten Anthonsen, der ejer Foldby Autoteknik og er medejer i andre værksteder i Favrskov kommune, fortæller, at forretningen aldrig er gået bedre.
Coronaen har værkstederne hovedsagligt mærket på aftalerne, der plejer at strække sig ind i næste uge. Men på en eller anden måde, så flaskede det sig alligevel. Omsætningen ramte de alligevel, når dagen var omme.
Bedste resultat – trods corona
Faktisk gav sidste år det bedste resultat nogensinde.
- Vi har været i gang hele tiden. Ingen hjemsendte og ingen coronapakker. Det var sikkert gået bedre uden corona, men så kommer det jo nok til næste år, lyder det fra den driftige værkstedsejer.
Ifølge ejeren selv, bunder det østjyske eventyr i at kombinere det bedste fra de store autoriserede værksteder med en personlig betjening.
- Vi møder jo kunderne nede i Rema. Det handler om tillid og tryghed, forklarer Morten Anthonsen.
Inspirationen fra de store autoriserede værksteder kommer i form af en tjekliste med seks trin, som kunderne kommer igennem, uanset om de kører bilen på værksted i Voldum eller Foldby.
Den metodiske tilgang er en blanding af praktik med at have de rette dele og værktøj til rådighed, og så at gøre sig umage der, når kunderne træder ind på værkstedet.
- Mange kunder oplever jo kun værkstedet i få minutter. Så vi har lovet hinanden, at der har vi ikke stress på og sørger for at tage godt imod dem, give dem deres lånebil og sådan, siger Morten Anthonsen.
Det samme gør sig gældende, når kunden henter bilen igen. Her er regningen udspecificeret og bliver gennemgået sammen med kunden.
- Selvom man har fulgt vores råd og betalt 15.000 kroner for at undgå en endnu større regning senere, så er det jo ikke sikkert, at man kan mærke at bilen kører anderledes. Så er det rart at få forklaret, hvad man har investeret i.
Gennemgangen giver ro i maven, og så er den forretningsmæssigt god for likviditeten. Når kunden kan se logikken i det, der er lavet, så kører de fleste nemlig bare Dankortet igennem, og så slipper man altså for at vente på pengene, som hvis man havde sendt en faktura dage eller uger efter.
Lod Facebook-gruppe bestemme over omsætning
Værkstedet i landsbyen Voldum, 15 kilometer syd for Randers, er nyeste skud på stammen der også tæller Hammel og Hadsten. Modsat udvidelserne i Hadsten og Hammel, så købte Morten her et eksisterende værksted. Det betød, at der ud over et fungerende anlæg også var kunder i kartoteket. Men hvor meget kunne man regne med dem?
Nye ejere fra andre byer kan jo være en af de ting, der kan få folk til at skifte. Derfor besluttede Morten at introducere sig selv og den lokale medejer i Voldum i en Facebook-gruppe for beboere, hvor de fremhævede, at de kom for at være en del af det lokale liv.
Ejerparret bad om idéer og input til fire gode formål, som de kunne donere 10 procent af omsætningen til i september. Straks fløj idéerne fra de gode folk i Voldum, og det betød, at fru Hansen efterfølgende kunne vælge at donere til det lokale forsamlingshus eller tre andre formål, når hun blev taget igennem regningen.
- Vi lever af mund-til-mund, og vi forsøger at være lokale og spørge ind til kobberbrylluppet eller konfirmationen. Det er en kæmpe styrke, som man ikke får på et stort værksted, hvor man aldrig taler med mekanikeren selv, siger Morten Anthonsen.
Pavestolt af sine medarbejdere
I dag tæller den lokale kæde, der begyndte i Foldby, 14 medarbejdere på overenskomst. Otte svende, to fleksjobbere og fire lærlinge. Ejeren ser det som en styrke at have overenskomst, for det giver ro på, når han skal tiltrække de bedste folk.
- Jeg har helt fra begyndelsen sagt til mig selv, at jeg ikke ville være bange for, at ansætte nogle, der var dygtigere end mig selv. Det betyder selvfølgelig noget for udgifterne til løn, men det har vist sig som en god investering, forklarer Morten Anthonsen.
Tilgangen har da også givet pote. Og det nu, at manden bag den lille værkstedskæde kan begynde at se effekten på tværs af den lille kæde. Det er for eksempel lettere at finde en mand, der kan nappe en times overarbejde for at få en bil færdig til aftalt tid - uden at det er den samme hver gang. Og så nyder kunderne godt af den viden, som de forskellige mekanikere kommer med i bagagen.
- Mekanikerne kan trække på hinanden, og hvis der for eksempel er en, der er rigtig god til BMW’er, så er det naturligt at hente råd der. Der begynder for alvor at komme synergi i det hele nu, siger Morten Anthonsen.