Nicolaj løste opgaven på den halve tid

Gennem hele sin læretid som skibsmontør har Nicolaj Tronsgård Jensen rodet med medium speed-motorer. Derfor vidste han præcis, hvad han skulle gøre, da den samme slags motor dukkede op til svendeprøven.

Hvad lavede du til din svendeprøve?

Den første del af svendeprøven gik med at designe et rørsystem i et program, der hedder Inventor. Bagefter skulle jeg producere røret med tilsvarende flanger i en rørramme og få det hele til at passe sammen. Den anden del var en motorprøve, hvor jeg trak en hel unit på en skibsmotor, det vil sige en plejlstang og en foring. Inden da havde jeg trukket topstykket. Dernæst målte jeg det hele op for at se, om der var kommet slid på delene. En skibsmotor kører nemlig i rigtig mange timer. Det kræver, at man også har et bredt kendskab til diverse måleredskaber og finder en tolerance for slid og skader. Til sidst monterede jeg det hele igen.

Hvordan gik det?

Jeg fik 12, så et eller andet må jeg jo have gjort rigtigt. Selve motorprøven havde vi to dage til, men allerede ved halvtotiden den første dag var jeg færdig. For mig var det en ret simpel opgave, fordi jeg i min læretid stort set ikke har beskæftiget mig med andet. Jeg har efterhånden fået så godt styr på netop de medium speed-motorer, der er til svendeprøven, at jeg tror, jeg havde klaret mig godt uanset.

Hvad skal du nu?

Jeg har fået fast arbejde hos Vestergaard Marine Service i en afdeling, hvor vi laver hurtiggående motorer, der løber omkring 1.800 omdrejninger. Det er et fedt sted at være, fordi vi mange gange tager ud på tomandshold og overhaler en motor – også i udlandet – så der er også en masse rejseaktivitet.