Skibsmontøren der vil rejse ud i verden

Mark Mogensen timede knastakslen i en DS8 Scania lastbilmotor og gennemgik en MAN Alpha kuttermotor til svendeprøven. Nu glæder han sig til at rejse ud i verden som udlært skibsmontør.

Hvad gik svendeprøven ud på?
Den første opgave var på en Scania DS 8 lastbilmotor. Jeg skulle skille den ad, pille knastakslen ud og time den igen, så motoren kunne starte rigtigt. Når knastakslen drejer rundt, skubber ”knasterne” mod indsugnings- og udstødningsventilerne. Der er én knast på knastakslen for hver ventil, der skal åbnes. Jo mere præcist ventilerne åbnes og lukkes, jo bedre er det. Derfor skal knastakslen være indstillet korrekt. Det gjorde jeg mekanisk.  Jeg startede med udstødningsventilen. Den skal lukke, når stemplet er i top. Hvis ventilerne bevæger sig forkert, kan det skyldes, at tandhjulene, der overfører bevægelsen, er indstillet forkert. Dagen efter startede jeg med at tegne et diagram over hydrauliksystemet til et ror på et skib. Jeg følte mig ret godt hjemme i teorien, selvom jeg ikke arbejder så meget med hydraulik i hverdagen.

Mark Mogensen - CV

Praktiksted: Man Energy Solutions, Frederikshavn
Svendeprøve: Skibsmontør, juni 2019. EUC Nord

Hvad er du mest stolt af?
Allerede da jeg trak opgaverne fik jeg ro i maven. Jeg vidste, hvordan jeg skulle gå til dem. Derfor var jeg også tidligt færdig. Den tid, der var til overs, brugte jeg på at gennemgå en MAN Alpha motor. Den var også lige til højrebenet, for det er den samme slags motorer, som jeg roder med til daglig. Det, jeg bedst kan lide ved den, er konstruktionen. Den er let at arbejde med, fordi der er nem adgang til alle de forskellige komponenter.

 

Intet billede valgt

 

Foto: Knastakslens opgave er at trykke motorens indsugnings- og udstødningsventiler op og ned på de rigtige tidspunkter.

Hvad drømmer du om?
Jeg vil gerne ud og rejse og se mere af verden. Det er planer, som heldigvis er meget realistiske med svendebrevet som skibsmontør. Jeg har allerede som lærling hos MAN rejst rundt i Danmark, Norge og Sverige, men jeg har også arbejdet i lande som England, Holland og Qatar. Jeg er blevet tilbudt en fast kontrakt hos MAN Energy Solutions. Det glæder jeg mig rigtig meget til at starte på.