Plastik er godt - når det genanvendes

Hos Plastix i Vestjylland bliver gamle og udtjente fiskenet, reb og trawl omdannet til en plastråvare, som andre virksomheder kan lave nye produkter af.

​Vi kender alle billederne af sæler, hvaler og skildpadder viklet ind i fiskenet, flydende plastikøer og fisk og fugle med maverne fulde af plastik.  Alle disse skyldes plastik i verdenshavene.
Det gør en dansk virksomhed noget ved. Plastix genanvender tonsvis af brugt fiskegrej, der er lavet af plastik, ved at lave det om til plastråvarer, også kaldet plastgranulat.

Plastix omdanner fiskegrej fra havne i blandt andet Alaska, Storbritannien og Skandinavien. Det kan genanvendes af andre virksomheder i produktionen af nye plastprodukter. Fx kasser, lamper, stole, kajakker, briller og tandbørster.

- Vi genanvender det materiale, der allerede er i kredsløb. Når det bliver sorteret efter plasttype, kan det genanvendes igen og igen. Det sparer en masse råolie, og CO2-udledningen bliver reduceret med 80-90 procent sammenlignet med nyplast, siger Steen Nørskov, tillidsrepræsentant.

Fra fiskenet til granulat

Plastix modtager fiskenettene, der bliver grov- og finsorteret i én enkelt plasttype. Plasten neddeles, vaskes, separeres, renses og tørres. Materialet ekstruderes til granulat. Andre virksomheder kan det bruge i produktionen af nye plastprodukter. De gamle fiskenet indgår igen i værdikæden – nu som en grøn plastråvare.

 

Stor udfordring

Plastik er på nuværende tidspunkt svært at genanvende, da producenterne ikke har genanvendelse for øje. I produktionen bliver flere forskellige typer plastik blandet sammen til ét produkt. Når flere forskellige plasttyper bliver blandet sammen i designet, er det vanskeligt, ofte også helt umuligt, at genanvende.
 
I Plastix’ arbejde med genanvendelse er de stødt på hele 700 forskellige plasttyper, kemiske forbindelser og farvestoffer i brugt fiskegrej.

- Vi kan konstatere, at ingen i dag producerer med det formål at genanvende. Genbrugsplast er et kompliceret materiale, for du kan ikke bare blande al mulig plastik i en gryde og røre rundt og så få et godt produkt ud i den anden ende, fortæller Hans Axel Kristensen, direktør i Plastix.

Hvis man for alvor skal få succes med plastgenanvendelse, så skal man undgå at blande inkompatible plasttyper i designfasen. At det ikke sker i dag, forklarer Hans Axel Kristensen, er fordi, at det er en opgave, som producenterne og designingeniørerne aldrig før er blevet stillet.

 

Lineær Økonomi og Cirkulær Økonomi

  • Lineær Økonomi
    "I dag er det meste af verdens produktion og forbrug baseret på den lineære økonomi. Råvarer bliver udvundet, lavet til for eksempel en vaskemaskine, brugt nogle år, smidt ud og til sidst bliver nogle materialer genanvendt og resten brændt eller deponeret." Michael Søgaard Jørgensen, Lektor, Aalborg Universitet.
  • Cirkulær Økonomi
    "I den cirkulære økonomi vil vaskemaskinen være designet, så den har længere levetid. Den er nem at skille ad og reparere, og strømmen til komme fra ren grøn energi. Vaskemaskinen vil også være designet, så man kan genanvende komponenter eller materialer til et nyt produkt." Michael Søgaard Jørgensen, Lektor, Aalborg Universitet

 

 

Vidundermaterialet

Plastik er et meget alsidigt materiale, og det skal ikke automatisk ses som et negativ, at vi bruger plastik. Vi bruger det bare forkert.

- Plastik er et multifunktionelt vidundermateriale. Man kan skabe alt af det, og den moderne verden er helt afhængig af plast. Derfor skal vi i højere grad fokusere på at indsamle og genanvende plastaffald end at se os om efter alternativer, mener Hans Axel Kristensen.