Robotterne er ude af burene

Cobots er den nye type robotter, der arbejder direkte sammen med medarbejderne på fabriksgulvet.

Danmark placerer sig på en international sjetteplads over lande i verden med flest robotter i industrien. Med den nyeste generation af industrirobotter, kollaborative robotter eller bare cobots, er robotterne rykket ud af indhegningen. De samarbejder nu side om side med mennesker. Og det rummer et kæmpe potentiale for medarbejderne.

Søren Johansen er robotekspert og faglig leder hos Center for Robotteknologi ved Teknologisk Institut i Odense. Han fortæller, at det typisk er de medarbejdere, der selv melder sig, som går hen og bliver fremtidens roboteksperter.

- Og eksperter kan kræve mere i løn på sigt, fordi deres evner inden for robotprogrammering- og håndtering er værdifuld for virksomhederne, siger Søren Johansen.

4 gode grunde til at byde cobots indenfor

 • Flere arbejdspladser
  Cobots kan være med til at fastholde arbejdspladser, fordi produktionen bliver mere effektiv og gør virksomheden mere konkurrencedygtig og produktiv. I takt med, at der kommer flere robotter, vil der samtidig opstå nye arbejdspladser på virksomheder, som udvikler robotter.
 • Mindre nedslidende arbejde
  Cobots tager sig af gentagende og nedslidende arbejdsopgaver som fx at indsætte emner.
 • Nye spændende arbejdsopgaver
  Cobots betyder, at medarbejderne skal bruge mindre tid på rutineprægede arbejdsopgaver. Samtidig vil de give nye typer opgaver, fx programmering og styring af robotterne.
 • Højere løn
  Når medarbejderne udvikler kompetencer inden for programmering og styring af robotter, kan det bruges som incitament til at lade lønnen følge med.

Lad cobotten tage sliddet
Roboteksperten slår fast en gang for alle, at man ikke skal frygte at blive overflødiggjort af cobotterne. Tværtimod vil de stå for de rutineprægede og nedslidende opgaver. Det kan være skruearbejde eller indsætning af emner.

- Så får man mere tid til de opgaver, der kræver menneskehjerne og faglige kvalifikationer som at køre flere CNC-maskiner og indstille værktøj, siger han.

Robotterne rummer nye og spændende opgaver for medarbejderne, der skal lære at justere og programmere cobotten. Det foregår typisk på en tablet, som husker og gentager de bevægelser, man får robotten til at lave. Og robotterne er samtidig blevet mere intuitive at bruge og programmere.

- På otte minutter kan du lære at få en robot til at flytte en klods fra et sted til et andet. Det betyder ikke, at du med ét kan løse alt med robotter, men lynhurtigt kan du lære at få robotten til at gøre en hel del, siger Søren Johansen.

Man bliver innovativ
Når cobotten skal implementeres på arbejdspladsen, spiller medarbejderne en vigtig rolle. For det er ofte dem, der bedst kan gennemskue, hvor i produktionen man kan få glæde af robotter.

- Ledelsen sidder ofte meget langt fra gulvet, men medarbejderne ved præcis, hvor det nedslidende arbejde er, og hvor der med fordel kan bruges en cobot. Og når man først har lært robotten at kende, vil man også helt automatisk begynde at blive innovativ og tænke over, hvor man ellers kan bruge robotter henne, siger Søren Johansen. 

Søren Johansen, robotekspert

Faglig leder, Center for Robotteknologi, Teknologisk Institut i Odense.
Arbejder med at implementere og udvikle nye teknologier til dansk erhvervsliv.
Har været med til at rådgive mange danske virksomheder om mulighederne inden for brug af kollaborative robotter.

Sikrer arbejdspladser
Brugen af cobots vil også være med til at skabe flere arbejdspladser. Når medarbejderne på grund af cobots får mere tid til at køre flere maskiner samtidig, bliver virksomhederne mere konkurrencedygtige og kan producere mere.

- Kravler man ind i hjernen på ledelsen, handler det om at øge produktionen, siger Søren Johansen.

- Det kan man enten gøre ved at flytte produktionen til udlandet eller ved at bruge ny teknologi. Der er cobots med til at fastholde arbejdspladser og skabe flere arbejdspladser.