Sådan bliver du værkfører

Går du med en værkfører i maven? En drøm om ikke at være den der skruer, men den der bestemmer, hvem der skruer? Så læs med her, når vi guider dig mod jobbet som værkfører.

Der er mange veje mod toppen af værkstedets hierarki. Nogle værkførere er selvlærte, mens andre har en lang række uddannelser og kurser bag sig. Nogle er blevet prikket på skulderen og spurgt, om de var interesserede i at arbejde sig opad. Andre har selv taget fat i deres chef og fortalt om deres karrieredrømme. På den måde kan man ikke sige, at der er én vej til et job som værkfører.

I denne artikel vil vi derfor blot ridse nogle af de muligheder op, du har, hvis du gerne vil have, at der en dag skal stå ”værkfører” på visitkortet.

1) Sig det højt. Tal med gutterne, konen eller din svoger om det, hvis du har fået den tanke, at du gerne en dag vil være værkfører. På den måde får du vendt ideen og gjort dig nogle mere konkrete overvejelser. Hvad er det, der gør, at du synes, at det lyder spændende? Vil du gerne blive i den virksomhed, hvor du arbejder nu, eller er du villig til at skifte arbejdsplads for at få en ny titel? Er det en del af en fem-års-plan? En ti-år-plan? Eller skal det være hurtigst muligt?

2) Tal med din chef. Det kan selvfølgelig ske, at din chef en dag selv gætter, hvad du går og drømmer om, mens du skifter tændrør. Men det er mere sandsynligt, at han kan hjælpe dig, hvis du får tungen på gled og fortæller ham, at du en dag gerne vil være værkfører. Du kan jo bruge nogle af de overvejelser, du måske har gjort dig, da du talte med dine venner og familie, når du skal tale med chefen. Måske foreslår din chef, at du skal efteruddanne dig. Så kan du læse mere om det i de næste punkter.

3) Tjek op på kurser. Der findes både AMU-kurser og Akademi-kurser, som vil kunne være relevante for dig. AMU-kurserne er oftest mest interessante for arbejdspladsen, fordi de kan søge om godtgørelse til dem. Det er typisk arbejdspladsen, der betaler for kurserne, mens medarbejderen lægger sin fritid til opgaver og lektier, og går på arbejde ved siden af. Du kan blive meget klogere på de forskellige kursus-muligheder indenfor ledelse lige her.

Husk, at kurserne har en del teori, men den er altid hængt op på hverdagen og det praktiske, du kender fra værkstedet.

Husk også at bruge Metal UddannelsesService (tidligere Metal KarrierePlan). Det er en god mulighed for at få gratis sparring og konkrete værktøjer til at komme i gang med efter- og videreuddannelse. Læs mere her.

4) Bliv mere konkret. Når du har kigget nærmere på linket ovenfor og måske været i kontakt med Metal UddannelsesService, kan det være en rigtig god ide at tage kontakt til den skole, der ligger i nærheden af dit hjem/arbejdsplads og spørge nærmere ind til mulighederne. De vil kunne hjælpe dig med at bygge et godt forløb af AMU-kurser med en naturlig rækkefølge til lige præcis dig. Måske behøver du ikke en hel ”pakke”, men kan tage udvalgte kurser. Skolen kan hjælpe dig med at skræddersy et forløb.

Hvis du tænker, at du fx kunne være nysgerrig på AMU-kurset ”Budget som ledelsesværktøj”, så klikker du på det på listen her.

Her kan du se, at netop det kursus kan du tage fx på EUC Nord. Klik på boksen med kurset på EUC Nord, og så vil du komme direkte til kontaktinfo på skolen, hvor du kan ringe og få vejledning.

5) Søg jobs som værkfører. Måske er værkføreren på din nuværende arbejdsplads glad for sit job, og dermed er der måske ikke lige en jobåbning til dig foreløbig. Så må du ud at søge andre steder.
Find interessante jobs og opret en jobagent med Metal JobService her.

3 gode råd fra Dansk Metal

  • Bliv ikke værkfører der, hvor du har arbejdet ude på gulvet. Det kan nemt give unødige konflikter. Hvis du vil opad, så søg et job som værkfører på et andet værksted.
  • Administrativt arbejde som regnskaber og reklamationer fylder meget i jobbet som værkfører. Gør dig klart, om du har lyst til at bruge mange timer hver dag på det. Det hele er ikke kundekontakt, som du måske synes lyder spændende.
  • Tag kurser i fx administration og ledelse. Du er uddannet mekaniker, ikke værkfører. Og en dygtig mekaniker er ikke altid en dygtig værkfører. Men der findes mange gode kurser, hvor du kan lære det, du får brug for som værkfører.

    Kilde: Willy Jørgensen, brancheansvarlig i Metal Hovedstadens sekretariat for transport

2 skarpe om jobbet som værkfører fra en værkfører

– Jeg tror, at man skal blive værkfører, fordi man kan komme til at bruge nogle andre sider af sig selv. Det er en måde at udvikle sig selv og arbejde med andre sider af sig selv, så man ikke stagnerer. Man skal gøre det, hvis man føler, at man har noget at bidrage med, og hvis man har lyst til at få et større indblik i hele virksomheden.

– Det er ikke mere afslappende end at være ude på gulvet som mekaniker i hvert fald! Man skal ikke blive værkfører, fordi man tænker, at de bare sidder og drikker kaffe. Jeg er noget mere brugt i hovedet, når jeg går hjem i dag.

Tom Ivø, værkfører i cirka tre år.