Ikke nok feriedage? Hold ferie på forskud med ny ferielov

Med den nye ferielov kan du holde ferie som du plejer. Også selvom du gerne vil holde både tre ugers sommerferie og en uges efterårsferie i 2020.

I september 2020 træder en ny ferielov i kraft. Med den følger et nyt princip, hvor man optjener og afholder ferie på samme tid - og ikke forskudt, som det er i dag. Konsekvensen ved de nuværende regler er, at der kan gå op til 16 måneder fra ferien optjenes, til ferien kan afholdes. De nye regler ændrer ikke på antallet af feriedage, og du optjener også stadig 2,08 betalte feriedage per måned.

For at sikre, at overgangen til de nye regler sker så smidigt som muligt, er der lavet en overgangsordning. I perioden 1. januar 2019 til 31. august 2019 når du at optjene maksimalt 16,7 feriedage med løn. De feriedage kan afholdes i perioden 1. maj til 31. august 2020. Hvis ikke alle dagene er holdt, bliver de automatisk overført til det nye ferieår, der starter 1. september 2020.

Det betyder, at langt de fleste kan holde sommerferie (3 uger) som de plejer. Men den ekstra opmærksomme læser har måske opdaget, at der kommer til at mangle dage, hvis man gerne vil holde enten fire ugers sommerferie eller tre ugers sommerferie plus efterårsferie i 2020.

Men fortvivl ej – det kan du godt. Du kan nemlig enten vælge at bruge sjette ferieuge, eller du kan låne feriedage på forskud. Det må du gerne. Det kræver blot en aftale med din arbejdsgiver. Du kan også vælge at overflytte ferie til det nye ferieår, men det er ikke nødvendigt.