I Tanzania som mekanikerlærling

Kenned Kristensen tog til Tanzania for at blive en dygtigere entreprenørmekaniker. Med sig fik han lærdom for livet. Og, udtrykkket: pole pole.

 Tanzania. En afrikansk republik cirka 22 gange så stor som Danmark. Hjemsted for zebraer, giraffer, elefanter og knap 60 millioner mennesker. I seks uger af efteråret 2018 også hjemsted for seks danske lærlinge.

En af lærlingene, der var på praktikophold, var 21-årige entreprenørmaskinmekanikerlærling Kenned Kristensen fra Lejre ved Roskilde.

- Det har været megahårdt. Men det har også været en kæmpe oplevelse, siger Kenned Kristensen, da Metal Magasinet fanger ham på en telefonforbindelse i Tanzania i begyndelsen af november.

 

Intet billede valgt

 De dygtige danske lærlinge lærer de lokale mekanikere tips og tricks, de ikke kendte til.

 

Grænseoverskridende
I alt seks lærlinge, blev fløjet til Tanzania som led i et projekt mellem Dansk Metal, Ulandssekretariatet, Erhvervsskolerne i Aars, Dansk Maskinhandlerforening og Fællesfonden. Kenned Kristensen skulle sammen med Martin Schioldan bo hos værtsfamilien Ray og Susan og deres fire børn. Familien driver landbrugsmaskinvirksomheden Long Agro.

- De var vildt imødekommende og tog så godt imod os. Men det  var ret grænseoverskridende i starte at lande her. For vi kendte ikke deres kultur eller deres jokes, så i starten sagde vi ikke ret meget, husker Kenned Kristensen.

Intet billede valgt

 

 

- De lokale vil virkelig gerne gøre det godt, men de har ikke lært nok, og de har ikke nok eller rigtigt redskaber.
Kenned Kristensen, entreprenørmaskinmekanikerlærling

Kun teori i skolen
Under hele opholdet arbejdede Kenned Kristensen og Martin Schioldan for værtsfamiliens virksomhed. Hverdagene gik med at reparere og bygge landbrugsmaskiner.

- Arbejdet er pole pole, som betyder rolig rolig. Sådan arbejder de lokale. Hvis der er noget, de ikke kan, så prøver de sig bare frem. Og, hvis det går galt, så siger de, at det var i stykker i forvejen. Det var hårdt at vænne sig til, for vi er vant til at være effektive, siger Kenned Kristensen.

Han husker især én episode fra arbejdspladsen. En John Deere 6110 ville ikke køre. De lokale startede med at pille rattet af den i stedet for at tjekke sikringerne. Så det gjorde Kenned Kristensen og Martin Schioldan, og de fik traktoren til at køre.

- De lokale vil virkelig gerne gøre det godt, men de har ikke lært nok, og de har ikke redskaberne
Vores værtsfamilie fortalte os, at de kun lærer teori på deres tekniske skoler. De skruer først, når de er færdiguddannede, siger Kenned Kristensen, der i januar 2019 begyndte på DTU for at læse til maskiningeniør.

 

Praktik i Tanzania

  • De seks lærlinge var i Tanzania som led i et projekt mellem Dansk Metal, Ulandssekretariatet, Erhvervsskolerne i Aars, Dansk Maskinhandlerforening og Fællesfonden.
  • Praktikophold i udlandet skal åbne flere unges øjne for mulighederne med en erhvervsuddannelse.