Støj kan give dig stress og søvnbesvær

Læs med her og bliv meget klogere på støj og hørelse.

​Der er altid god grund til at passe på støj på arbejdspladsen. Næsten hver fjerde dansker lider nemlig allerede af en hørenedsættelse. Her får du 7 ting, du garanteret ikke vidste om støj og hørenedsættelser.

1. Næsten hver fjerde dansker mellem 45 og 64 år har en hørenedsættelse. I den alder er langt de fleste stadig på arbejdsmarkedet. Hørenedsættelser er altså ikke kun noget, der kommer med alderen! Men hvis du får en aldersrelateret hørenedsættelse, når du er kommet op i årene, er det smart, at du ikke allerede har en støjrelateret hørenedsættelse fra dine arbejdsaktive år i bagagen.

2. Hvis du ryger (det gør næsten hver fjerde dansker) eller har diabetes (det har over en kvart million danskere), bør du være ekstra opmærksom på din hørelse. Undersøgelser viser nemlig, at rygere og diabetikere har øget risiko for hørenedsættelse. Forskerne ved endnu ikke hvorfor.

3. Udover nedsat hørelse kan et højt støjniveau på fx arbejdspladsen medføre så forskelligartede følger som forhøjet blodtryk, stress og søvnbesvær. Så der er mange grunde til at tage støj alvorligt.

4. Du har allerede arbejdet i et støjende miljø i flere år, så du kan faktisk ikke høre larmen, når der bliver fræset, boret, hamret og valset omkring dig. Og så behøver du jo ikke bruge høreværn, vel? Forkert! Støj skader fortsat dine ører og hørelse, selvom du har svært ved at høre den pga. en allerede eksisterende hørenedsættelse. Så brug fortsat høreværn.

5. Hvis du er udsat for støj, som over en arbejdsdag i gennemsnit overskrider 80 dB(A) eller spidsværdier på over 135 dB(C), har du og dine kolleger krav på en årlig høreundersøgelse. Men hvordan ved du, hvor meget 80 dB(A) eller 135 dB(C) er? Tag fat i din arbejdsmiljørepræstentant eller arbejdsleder, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du og dine kolleger arbejder i for meget larm. Vær opmærksom, hvis I skal råbe til hinanden for at overdøve støj. Så er støjniveauet nok for højt. Prøv også at downloade appen Noise Exposure. Den er udviklet af det svenske arbejdstilsyn til at måle støj. Måske kan den give dig en indikation af, om dine omgivelser er for støjende?

6. Hjernen er mere elastisk og formbar, når man er yngre, og det er derfor typisk lettere at vænne hjernen til at bruge et høreapparat som yngre. Derfor er det en rigtigt god ide ikke at vente for længe med at få tjekket sin hørelse, hvis folk kommenterer, at du skruer højt op for lyden på fjernsynet, eller hvis du begynder at synes, at folk mumler.

7. Moderne høreapparater er faktisk super avancerede micro-computere. De nyeste kan streame lyd fra mobiltelefoner, og har alt fra skridtmålere til GPS’er indbygget, så de fungerer som fitness trackere. Et enkelt af dem kan endda oversætte 27 fremmedsprog direkte i øret på brugeren.

Kilder: Dansk Metals arbejdsmiljøkonsulenter og hørnu.dk