Stress i familien? Brug disse 5 gode råd og kom godt videre

Når far eller mor er ramt af stress, påvirker det også resten af familien. Brug stress-ekspertens 5 gode råd til at komme bedst muligt gennem perioden som familie.

Gode råd til familier med en stressramt far eller mor

 • Tal om det.
  Vær ærlig om, at far eller mor er syg med stress, og at der vil være en periode, hvor far/mor ikke nødvendigvis kan det samme, som de plejer. Giv eventuelt også gerne børnenes skole/institution besked, hvis det fylder meget for børnene.
 • Understreg over for børnene, at det ikke har noget med dem at gøre. Mor eller far har brug for en pause, men skal nok få det bedre igen.
 • Sænk tempoet og forventningerne i familien.
  Aftal fx at sænke rengørings- og aktivitetsniveauet i perioden med stress.
 • Har I små børn, kan I med fordel tale om, hvor meget den stressramte kan overskue at være sammen med børnene, og hvornår der er behov for en pause med ro.
 • Gør noget rart med børnene.
  Ægtefællen eller et andet familiemedlem kan sørge for at lave nogle aktiviteter sammen ude af huset. Det giver både ro til den stressramte og nogle gode oplevelser for børnene, som handler om dem.
  Kilde: Psykolog Eva Borgen Paulsen.

Er far eller mor syg med stress, kan en families hverdag blive påvirket meget. Det kan være, at lunten er kort, og måske græder far eller mor har brug for pauser fra de ting, familien plejer at lave sammen. 

Det kan også handle om, at der ikke er overskud til at følge børnene til fodbold eller at have legekammerater på besøg, fortæller psykolog Eva Borgen Paulsen, der har 15 års erfaring med stressbehandling og forebyggelse. 

”De, der typisk virkelig brager ned, er tit dem, der har holdt en god struktur og taget sig meget af familien. Når de rammer så er væk, kan familien opleve, at der ikke er helt så meget styr på de praktiske ting. Familien ser måske et menneske, der pludselig ikke kan så meget. Det kan være forvirrende for børn og svært for ægtefællen,” siger hun.

Forskellige personer oplever stress forskelligt.

”Har man små børn, kan støjniveauet være svært for nogle stressramte. Men for andre kan det faktisk være rart og en god adspredelse at bruge tid med sine børn og dermed blive afledt fra alle stresstankerne. Der er ikke noget galt med nogle af tingene. Det er bare vigtigt, at man aftaler, hvordan det skal fungere i den enkelte familie,” siger Eva Borgen Paulsen. 

Vigtigt at lave aftaler i familien
Faktisk er forventningsafstemningen i den enkelte familie meget afgørende for, hvordan man som familie kan komme godt gennem en periode med en stressramt far eller mor, fortæller Eva Borgen Paulsen. 

”Som pårørende er det en god ide at sætte sig ned og aftale at sænke niveauet med den stressramte. Familien skal kollektivt skrue forventningerne til fx rengøringsniveau ned. Men også hvor mange sociale aktiviteter familien behøver at deltage i. Sådan må det være i de måneder, det drejer sig om. Det er jo oftest en afgrænset periode,” siger psykologen. Stress i tal

 • 250.000 – 300.000 danskere lider af alvorlig stress.
  Kilde: Stressforeningen.
 • 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet pga. stress.
  Kilde: Stressforeningen.
 • 60,6 % af danskerne følte sig stresset på jobbet i 2018. Tallet dækker over dem, der svarede ”sjældent”, ”sommetider”, ”ofte”, ”hele tiden”.
  Kilde: Arbejdstilsynet.