Mekanikerne har løsningen

Et godt arbejdsflow og hurtig inddragelse er vigtigt for Indkilde Auto. Derfor blev det nye dækhotel udtænkt inde på værkstedet – ikke bag skrivebordet.

​Når den første sne falder eller smelter helt væk – så er det sæson for dæksskifte og kunderne vælter ind. Og så skal det gå stærkt. Værksteder, forhandlere og dækfirmaer ved, hvor meget logistik, det kræver at få hjulsæt ind og ud af lager. Og ikke mindst hvor meget det fylder.

Indkilde Auto, Ford-forhandler og værksted i Aalborg, har i mange år opbevaret hjul, hvor der var plads. På lager, i containere og på 1. sal, hvor eneste vej op og ned var gennem en vareelevator. Det var uholdbart, ineffektivt og bøvlet. Derfor var der ingen anden udvej end at finde en ny løsning. Det skulle være tidseffektivt, ergonomisk og have stor kapacitet. Det blev et motoriseret mobilt reolsystem

- Alle hjulsæt har nu et nummer, der matcher en specialpalle og en lokation. Når kunden ringer ind, slår vi bilen op, og vi ved præcis, hvor hjulene er. Aftenen forinden finder en lagermedarbejder hjulene frem, så mekanikeren kan gå i gang med det samme, forklarer Jan Nielsen, værkstedschef.

Intet billede valgt

Foto: Jesper Jakobsen, mastertekniker og AMR, og Jan Nielsen, værkstedschef.

Det foregår på værkstedet
Beslutningen om indkøb af anlægget blev truffet af direktør Thomas Aarup.

- Vi havde haft mange snakke om, hvad der ikke fungerede, og hvordan vi kunne gøre hjulskiftene lettere. Derfor fik alle os mekanikere meget tidligt at vide, at nu skulle der ske noget. Og så fik vi at vide, hvilke forskellige løsninger, der blev kigget på, siger Jesper Jakobsen, mastertekniker og arbejdsmiljørepræsentant.

Inddragelse af medarbejderne er noget, som direktør Thomas Aarup i høj grad dyrker i det daglige. Derfor bliver løsningerne heller ikke udtænkt bag et skrivebord på et lederkontor.

- Sådan fungerer det bare ikke hos os. Det er ude på værkstedet, det foregår. Og det er kun, fordi vi - os i ledelsen - kender dækflowet og alle problematikkerne omkring håndteringen ved at gøre brug af mekanikernes viden og erfaringer, at vi kunne træffe den beslutning, der er endt op i det hotel og de nye arbejdsgange i håndteringen.

Fælles om udvikling - erfaringer fra Indkilde auto:

 • Væk fra chefgangen
  Ledelsen skal ud på værkstedet, snakke med medarbejderne, kende arbejdsgangene. Ellers kan man ikke træffe den rigtige beslutning om en fornuftig løsning.
 • Ud af mødelokalet
  Det fungerer sjældent særlig godt at hive mekanikere ind i et mødelokale. Find løsningen, der hvor der skal arbejdes og skriv den ned bagefter.
 • Sig det højt
  Det er vigtigt at have en åben kultur, hvor medarbejderne tør sige til, hvis noget ikke fungerer.
 • Vær konkret
  Det er meget nemmere at gøre en beslutning fælles projekt, hvis man kan se koblingen til hverdagen.

Nyt flow
En anden – og temmelig væsentlig – gevinst med det nye dækhotel og de nye rutiner er arbejdsmiljøet.

- Før væltede vi jo rundt i hjul og dækvogne og kaos, når der var travlt. Som AMR er jeg meget opmærksom på negativitet, for det smitter lynhurtigt. Det giver bare dårlig stemning, når man i snevejr er gået hele vejen ned til en låst container og ikke kan finde de hjul. Men i dag er der er ingen, der brokker sig over at lave hjul. Det kører bare derudaf, siger Jesper Jakobsen.