Svejserøg: Hjælp til kræftramte medlemmer

Dansk Metal Aalborg har fem sager kørende med medlemmer, der har fået konstateret lungekræft som følge af svejserøg.

​Dansk Metal Aalborg har en række sager kørende for medlemmer, der har fået konstateret lungekræft som følge af et arbejdsliv med indånding af giftig svejserøg kan få erstatning. 

-Vi har for nyligt haft en sag, hvor et medlem fik 258.000 kr. i erstatning. Tallet kunne godt have været højere, men fordi medlemmet var ryger, blev det vurderet til et varigt mén på 50 procent, siger Torben Simoni Jørgensen, faglig Sekretær hos Metal Aalborg.

 

Jeg er bange for, at der er flere medlemmer i Dansk Metal, som går rundt med lungekræft.
Torben Simoni Jørgensen

​Dansk Metal har ikke konkrete tal på, hvor mange der lider af lungekræft som følge af deres arbejde. Men vurderingen er, at der går flere rundt, som godt kunne hjælpes.

-Jeg er bange for, at der er flere medlemmer i Dansk Metal, som går rundt med lungekræft. Der kan sagtens være pensionerede medlemmer, der ikke tænker over, at de stadig kan få hjælp i den lokale afdeling, selv om de har forladt arbejdsmarkedet, siger Torben Simoni Jørgensen.

Det er jo bare lige et hjørne, der skal svejses, som de siger. Men når de gør det 1.000 gange i løbet af et arbejdsliv, så bliver det alvorligt.
Torben Simoni Jørgensen, faglig sekretær, Metal Aalborg.
30 %

Så meget øger partiklerne fra svejserøg risikoen for at udvikle lungekræft.

Et gennembrud
Forskningsresultater konkluderede definitivt i foråret 2017, at svejserøg er kræftfremkaldende. Ifølge forskerne fra IARC (International Agency for Research of Cancer), øger partiklerne fra røgen risikoen for at udvikle lungekræft med 30 procent.
-Før var det svært at få anerkendt lungekræft som en arbejdsskade, da man ofte placerede skylden på eksempelvis rygning. Man har kort sagt negligeret den reelle årsag til problemet, siger Torben Simoni Jørgensen.

Før var det svært at få anerkendt lungekræft som en arbejdsskade, da man ofte placerede skylden på eksempelvis rygning
Torben Simoni Jørgensen

Tilsyn ikke optimalt
I hvor høj grad de rigtige udsugninger og udstyr er til stede på virksomhederne varierer meget. Men forudsætningen for, at virksomhederne holder sig opdateret om reglerne, er blevet kraftigt forringet i takt med de politisk besluttede nedskæringer hos Arbejdstilsynet.
-Der er ikke det tilsyn, der var førhen. Det betyder, at de virksomheder som vil snyde på vægten, har mulighed for det. Det er vi ikke tilfredse med, siger Torben Simoni Jørgensen.
Han opfordrer medlemmer til at følger instrukser og benytte sig at de personlige værnemidler, som bliver stillet til rådighed.